Jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlása

Jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlása

Hogyan zajlik az jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlása? Mik az előnyei, hátrányai az ilyen ingatlan vásárlásának? Mik a buktatók, mire kell odafigyelni? 

Ezekre a kérdésekre térek ki ebben a cikkben, mivel sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy jelzáloggal terhelt lakást vásároljanak – az eladói oldal pedig attól tart, hogy emiatt nem fogják megvenni az ingatlanát (vagy csak nagyon hosszú idő múlva).

Jelzáloggal terhelt ingatlan eladása és vásárlása

A folyamat törvénnyel szabályozott, így nem kell a kiskapuktól vagy a buktatóktól tartani – a jelzáloggal terhelt ingatlan eladása segíthet a tartozások fedezésében, annak vételára pedig a kifizetett terhekkel csökkentett, tehát nem kerül többe. 

Sőt, mivel az eladói oldal sokszor gyorsan szeretne pénzhez jutni a tartozások mielőbbi kiegyenlítéséhez, ezért akár olcsóbb is lehet egy ingatlan, amire jelzálog van bejegyezve.

Az olyan terhek tehát, mint a

  • jelzálog,
  • a CSOK,
  • a haszonélvezeti, életjáradéki és egyéb szorgalmi jogok

nem gátolják meg egy ingatlan adás-vételét.

Vannak viszont olyan bejegyzett terhek is az ingatlanon, mint például 

  • az árverés,
  • vagy az elővásárlási jog,

amelyek kiegyenlítésére a bank nem ad hitelösszeget, tehát csak önerőből lehet őket kifizetni a sikeres hitelelbíráláshoz. Jó tudni, hogy a bankok még szigorúbban ellenőrzik az adás-vétel folyamatát, ha az eladó és a vevő közeli hozzátartozók, rokonok, hiszen ez sok esetben visszaélésre adhat gyanút (hogy a vevő megszabaduljon a rossz feltételű hitelétől). 

A terhek megtalálhatók az ingatlan tulajdoni lapján (részletek az ingatlan eladásához szükséges dokumentumok blogcikkemben).

Fontos, hogy a tulajdoni lapon bejegyzett terheken kívül a közüzemi tartozásokat is ellenőrizze a vevő, mivel ezt sem lehet hitellel kiváltani, hanem önerőből kell fedezni.

Hitellel terhelt ingatlan eladása a tartozás rendezésére

Kinek a feladata a terhek kiegyenlítése? Ha az eladónak rendelkezésére áll a szükséges összeg, akkor megteheti ő, hogy aztán tehermentesen adhassa el ingatlanát – a legtöbb esetben viszont az eladónak nincs ennyi pénze, ezért a vevő dolga lesz a jelzálog megszüntetése. 

Nagyon ritkán pedig az is előfordulhat, hogy a jelzálognak éppen csak akkora része van hátra, hogy az eladó azt a foglalóból fedezni tudja.

Nem tehermentes ingatlan vásárlásának folyamata

Hogy néz ki a teljes folyamat? 

  1. A tulajdonos tehermentesíti az ingatlant: jelzi a banknak, hogy végtörlesztene, mire a bank kalkulációt készít, amit a tulajdonos kifizet.
  2. Ha erre nincs mód, akkor a bank által kikalkulált összeget a vevő fizeti ki – ezzel az összeggel pedig az ingatlan vételára is csökken. Az a biztos, hogyha vevőként egyből a banknak utalunk és mi magunk fizetjük ki a végtörlesztés összegét!
  3. A pénz beérkezése után néhány nappal a bank törlő nyilatkozatot állít ki, amit a földhivatalnál kell beadni, hogy a tulajdoni lapról lekerüljön a jelzálog.
  4. Ezután a vételár fennmaradó részét kifizeti a vevő.
  5. Az ingatlan pedig az adásvételi nyilatkozat aláírása után 30 napon belül már a vevő tulajdonát fogja képezni.

Jelzáloggal terhelt ingatlan ajándékozása

Egy másik gyakori kérdés, hogy lehetséges-e a jelzáloggal terhelt ingatlan ajándékozása?

A válasz itt teljes egészében a hitelnyújtó intézettől függ – azaz a bank hozzájárulása kell ahhoz, hogy az ajándékozás megtörténhessen (ügyvéd által készített ajándékozási szerződéssel). Legtöbbször a bankok elidegenítési és terhelési tilalmat létesítenek a hitellel rendelkező ingatlanokra, és meggátolják annak ajándékozását.

Konklúzió: megéri jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolni?

A jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlása egy kicsit hosszabb folyamat, mint egy tehermentes lakás vétele, de a törvényi szabályozottság miatt kockázatmentes. Ma Magyarországon minden második ingatlant jelzálog bejegyzésével vásárolnak meg, ezért a bankoknak is szigorú és részletes szabályzatuk van az ügy kezelésében. 

Kérdésed van? Fordulj ingatlanszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal bármilyen ingatlannal kapcsolatos ügy miatt. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top