Az előleg és a foglaló jelentése

Foglaló vagy előleg: különbségek, tippek

Mi a különbség a foglaló és az előleg között? Mikor érdemes foglalót adni és mekkora legyen az előleg mértéke? Mi a bevett szokás – el lehet-e térni tőle?

Foglaló

A foglalóról a Ptk. úgy rendelkezik, mint a szerződésszegés egyik nevesített esetéhez, a szerződés meghiúsulásához kapcsolódó önként felvállalható többletszankcióról, más néven szerződést biztosító mellék kötelezettség. Mit jelent ez a gyakorlatban? A foglalót is a vevő fizeti meg az eladónak, nem csak az előleget.

Az adásvételi szerződést kötő felek foglaló megállapításával biztosíthatják egymást arról, hogy komolyak a szándékaik. Fontos, hogy a foglaló ténye és mértéke szerepeljen a szerződésben.Arról sem szabad megfeledkezni, hogya foglaló értéke beleszámít a vételárba (tehát a vevő levonhatja azt a végleges kifizetéskor a fizetendő vételárból  az árból).

Mikor jár vissza a foglaló?

Ha végül nem sikerül megegyezésre jutnia a feleknek, azaz  valamelyikük eláll a szerződéstől, akkor az a fél, aki miatt meghiúsul az ügylet, a foglaló összegét elveszti.

Amennyiben a vevő lép vissza , akkor le kell mondania a kifizetett foglalóról – ha pedig az eladó dönt úgy, hogy valamilyen oknál fogva eláll a szerződéstől akkor kétszeresen kell megtérítenie a részére megfizetett  foglalót.

Meg szokták kérdezni tőlem, hogy valamilyen ingóság működhet-e foglalóként? A válasz az, hogy ez nem igazán jellemző. Ha a foglalót az eladó félnek kellene visszatérítenie, akkor nehezen tud adott tárgyat, ingóságot kétszeresen visszatéríteni. A legegyszerűbb (és leggyakoribb) megoldás az, ha maradunk a pénzben meghatározott foglalónál.

Előleg

Az előleget a vevő fizeti meg az eladónak, az erről való rendelkezés az adásvételi szerződés részét képezi. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az előleg tulajdonképpen csak egy első részlet, amit a vevő kifizet a vételárból.

Visszajár az előleg?

Az előleg a szerződés meghiúsulása esetén mindenképpen visszajár. 

Előleg vagy foglaló? Rendelkezések

Az előleg és a foglaló  közötti különbség  a hozzájuk kapcsolódó szankcióban nyilvánul meg. A két fogalom akkor azonos, ha minden rendben zajlott az adásvétel során, ilyenkor ugyanis a foglaló – mintha csak előleg lenne – beleszámít a vételárba. Ha pedig nincs pontosan meghatározva a szerződésben, hogy az adott összeg foglalónak számít, akkor szintén előlegnek tekintendő.

Ha a szerződés valamilyen külső behatás miatt hiúsul meg (pl. a házat valamilyen természeti katasztrófa sújtja), akkor a foglaló is szankció nélkül visszajár.

Mi történik, ha valaki felmondja az adásvételi szerződést?

A szerződésből való kihátrálás nem olyan egyszerű, mint azt legtöbben elképzelik: azaz a folyamatnak nincs vége azzal, hogy a foglalót az egyik fél elveszti, vagy a másik kétszeresen visszatéríti. 

Ha valaki eláll egy szerződéstől, akkor az eset bíróság elé is kerülhet, ahol a bíró utólagosan is kötelezheti az eladót, hogy adja el a vevőnek az ingatlant. A bíróság továbbá a foglaló mértékét is érvénytelenítheti. 

Mennyi szokott lenni a foglaló és az előleg?

A Ptk. nem rendelkezik a foglaló mértékéről, azonban a bírósági gyakorlat alapján a foglaló mértéke általában az ingatlan 10%-a. Ettől eltérő összeg is lehet, de a túlzott mértékű foglalót (több mint 20%) a bíróság mérsékelheti.  

Foglaló vagy előleg: melyiket válaszd?

Ha megkérdőjelezhetetlenül biztos vagy abban, hogy a házat meg akarod venni (vagy a vevőnek el akarod adni), akkor ragaszkodj a foglalóhoz, hiszen abból nehezebb kihátrálni, szankciós jellege általában elég visszatartó erő.

Ha viszont vevőként még több ház közül is válogatsz, vagy eladóként egyszerre több vevőd van betáblázva a hétre, aki megtekintené az ingatlant, akkor válaszd az előleget, hiszen nincs veszítenivalód.

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal bármilyen ingatlannal kapcsolatos ügy miatt. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top