Török Dávid ingatlanközvetítő

Ingatlanközvetítő díja, feladata, hatáskörei

Különböző ingatlanirodák megannyi ingatlanközvetítője és szabadúszó ingatlanosok is dolgoznak azon, hogy mindenki megtalálhassa álmai ingatlanát – akár csak rövid, akár hosszú távra. De mit csinál egy ingatlanközvetítő? Miből áll egy napja, milyen feladatokat végez el, mik a hatáskörei bérbeadásnál, vagy eladásnál, mennyi a jutalék? Ezekbe nyújtok most betekintést!

Mi az ingatlanközvetítő feladata?

Egy ingatlanközvetítő rengeteg dologgal foglalkozhat:

 • kapcsolatot tart az eladókkal és a vevőkkel
 • képvisel: szem előtt tartja az eladó érdekeit, tanácsot ad,
 • emellett pedig szakértői tanácsokkal látja el a vevőket, akár befektetési tippekkel is
 • hirdetéseket készít a megfelelő platformokon,
 • törekszik arra, hogy a lehető legjobb áron keljen el az ingatlan,
 • bemutatja a lakást,
 • rendelkezésre áll,
 • profi fotózást és videózást szervez,
 • méretarányos alaprajzot készít,
 • vagy akár látványtervet,
 • és végigköveti a szerződéskötés folyamatát.

Egy ingatlanközvetítő akkor végzi jól a munkáját, ha nem “csak meghirdeti” az adott ingatlant, hanem ellátja az eladót tanácsokkal, javaslatot tesz home stagingre, vagy őszintén megmondja, hogy miket kell lecserélni az ingatlanban ahhoz, hogy akár magasabb profit is realizálható legyen a későbbiekben. 

Egy ingatlanszakértő felteszi azokat a kérdéseket, amiket más nem. Nem csak a lakásról tud mindent, hanem a környékről is: milyen az ügyintézés? Kihez lehet fordulni, ha valami elromlott? Egy ingatlanos rengeteg kapcsolattal rendelkezik, ami megkönnyítheti az életünket.

A home staging a lakás “színpadiasítását” jelenti, ami azt a célt szolgálja, hogy a leendő vásárló akár első látásra beleszeressen az ingatlanba. Az első benyomás ugyanis nagyon fontos, és jelentősen befolyásolhatja a döntést. Egy kopott kilincs, egy-egy lógó szegélyléc vagy egy szebb napokat megélt párezer forintos IKEA bútor cseréje nem igényel nagy befektetést, mégis rengeteget segíthet a lakás eladásában – és meg is gyorsíthatja a folyamatot!

Egy ingatlanközvetítő továbbá megbízható a szükséges dokumentációk és okiratok beszerzésével (pl. alaprajz, tulajdoni lap, SZMSZ, helyi építkezési szabályozás, stb.), és a szükséges információk megszerzésével (közös képviselő elérhetősége, átlagos rezsi, használati megosztási szerződés, stb.).

Az ingatlanosok nem csak az eladó lakások értékesítésével foglalkozhatnak, hanem vannak olyanok is, akik kezelik az ingatlanokat: intézik, ha valami elromlik, mesterembereket szereznek az elvégzendő munkákra.

Az ingatlanközvetítés feltételei

Mindig kell közvetítő? Vagy vannak esetek, amikor nem kell ingatlanos? Egyáltalán ki közvetíthet ingatlant?

Lakást eladni, vagy bérbe adni természetesen közvetítők nélkül is lehet, viszont a nem hozzáértő tulajdonosok számára ez sokszor extra költséget és időráfordítást igényel, ami mellett az ingatlanközvetítők díja sokszor csak elhanyagolható mértékű.

Ahogy a legtöbb esetben, itt is célszerű szakértő segítségét figyelembe venni – és mivel az ingatlanközvetítés feltételei között szerepel a megfelelő szakvizsga letétele, ezért minden közvetítő szakértőnek minősül. 

Az ingatlanközvetítői munka betöltésének alapfeltétele, hogy a leendő ingatlanos büntetlen előéletű, nincs köztartozása és vezető tisztségviselő sem lehet (a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján). A munkavégzéshez az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság engedélye szükséges.

Az ingatlanügynök hatásköre

Az ingatlanközvetítés gyakorlásáról a 1993. évi LXXVIII. törvény (Lakástörvény) rendelkezik, ami utoljára a 2020. évi CXLVI. törvény hatására 2021. január 1-től módosult.

Ez alapján az ingatlanközvetítők kimondott hatásköre az alábbi:

 • az ingatlanok (beépíthető telek, illetőleg lakóépülettel vagy nem lakás céljára szolgáló épülettel beépített ingatlan) adásvételének és cseréjének közvetítésével,
 • a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, telkek bérlete és tulajdona cseréjének közvetítésével,
 • a feladatok ellátása érdekében az ingatlanok felkutatásával és azok forgalmi értékbecslésével, valamint
 • az ügyletek lebonyolításához szükséges dokumentációk és okiratok beszerzésével és előkészítésével – ide nem értve az okiratok megszerkesztését és azok ellenjegyzését – összefüggő feladatokat láthat el. 

Mennyi az ingatlanközvetítő jutaléka? 

Mitől függ az ingatlanközvetítői fizetés? Mennyit keres egy ingatlanos? Sokan azért választják ezt a szakmát, mert gyorsan, nagy fizetést remélnek – a valóság viszont az, hogy a jó fizetésért sokat is kell dolgozni, és naprakésznek kell lenni az ingatlanpiaci hírekkel, követni a legújabb elemzéseket. 

Ingatlanközvetítői díj 2021-ben

Az ingatlanközvetítő díj mértéke ingatlanirodától függ, és általában két dolog befolyásolja:

 • Az, hogy bérbeadásról vagy eladásról van-e szó
 • Illetve az, hogy nyílt, vagy kizárólagos megbízásról kötnek-e szerződést.

Albérleti közvetítés esetén az ingatlanközvetítői díj Budapesten kb. egyhavi bérleti díjnak felel meg. Az országban általában 40.000 és 200.000 forint között alakulhat ez az összeg, de egyes esetekben akár milliós nagyságrendről is beszélhetünk.

Lakás eladás esetén az ingatlanközvetítői díj- nyílt megbízással – 3-5% között van, míg kizárólagos szerződés esetén 1.5-5% körül mozog a jutalék. 

Az ingatlanközvetítői szerződés kitöltésekor részletesen ki kell térni arra, hogy az ingatlanost a tulajdonos milyen feladatokkal bízza meg, amit az ingatlanos milyen vállalási határidővel, mekkora jutalékért cserébe teljesít. 

Milyen egy ingatlanközvetítői tanfolyam?

Miből áll egy ingatlanközvetítői tanfolyam? Mivel a törvényi szabályozás arról rendelkezik, hogy csak OKJ-s tanfolyam elvégzése után válhat valaki ingatlanközvetítővé, ezért muszáj elvégezni azt. Egy OKJ-s tanfolyam azonban nagyon elavult: 

 • az ingatlanpiaci alapfogalmak megismeréséből, 
 • dologi- és kötelmi jogi kérdésekből, 
 • épületszerkezeti- és épületdiagnosztikai, 
 • valamint adójogi elméleti részből áll. 

A tanfolyam elvégzése önmagában nem ad korszerű tudást, nem ismerteti az új média lehetőségeit, az új jelenségek megközelítésére nem képes. 

Az Otthon Centrum képzési rendszere ennél jóval tovább mutat: a tanítási módszerek miatt az ÉV Innovatív Franchise Hálózata címet kapta meg az Otthon Centrum Universitas, ami azt jelenti, hogy az e képzést elvégző ingatlanközvetítők valódi gyakorlati képzést kapnak, pszichológiát, ókori- és online retorikát, ingatlanelemzést, döntésirányítást is tanulnak.

Az Otthon Centrum ugyanúgy szervez OKJ-s tanfolyamot is, hogy a kollégái azt a legjobb áron és a leggyorsabban el tudják végezni. Az OKJ-s tanfolyamot nem váltja ki, hanem kiegészíti, naprakésszé frissíti az OC képzése.

A tanfolyam sikeres elvégzése után megkapod a tanúsítványodat, ami után akár munkába is állhatsz – jelentkezz ingatlan tanácsadónak az Otthon Centrumhoz!

Kérdésed van? Fordulj ingatlanközvetítőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal, ha érdekel az ingatlanközvetítő szakma, vagy valamilyen ingatlanos szolgáltatást vennél igénybe. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top