Építési engedély eljárás menete

Építési engedély jogszabály, eljárás, érvényesség

Az építési engedélyhez kapcsolódó jogszabályokat az elmúlt időszakban gyakorlatilag évente megváltoztatták, egy gyorsan és folyamatosan frissülő törvényről van szó. Milyen jogszabályok vonatkoznak az építési engedély megszerzésére? Hogyan zajlik az eljárás, mi szükséges hozzá és meddig érvényes egy engedély? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Építési engedély jogszabályi háttere

Az építési engedély jogszabálya a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben jelenik meg (rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról).

A legfontosabb információkat és kapcsolódó jogszabályokat pedig az építésijog.hu weboldalán találhatod meg. 

Ez a cikk a jelenleg, 2021 végén aktuális jogszabályok alapján készült – bár igyekszem frissíteni, az a biztos, hogyha ingatlanjogászhoz vagy építész irodához fordulsz az aktualitások kapcsán.

Építési engedélyköteles tevékenységek

Mire kell építési engedély? 300m2-nél nagyobb lakóházakra, középületekre, társasházakra, műemléki környezetben épült építményekre mindenképpen kell építési engedély – utóbbi esetben a Műemlékvédelmi Hatóság jár el.

Épületbővítés és sok egyéb beruházás építési engedély nélkül is kivitelezhető – azonban ezeket is be kell jelenteni. 

Építési engedélyköteles tevékenységek tehát:

  • a legalább 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése,
  • műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó méretűre bővítése, valamint
  • a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület építése, amennyiben az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz,
  • műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenység, amennyiben az építtető természetes személy és az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi.

Építési engedélyezési eljárás

Az alábbiakban két példán keresztül vezetem le az építési engedélyezési eljárást: az egyik esetben nem kell építési engedély, míg a másik esetben igen.

Jelenleg a 300m2 alatti családi házak nem építési engedélykötelesek. Ha elkészültek – a jogosultsággal rendelkező építésszel – a tervrajzok, akkor az építési naplóba kell feltölteni azt. Emellé kell csatolni:

  • Statikai kiviteli tervet
  • Gépész- és villamos műszaki leírást

Ezeket 15 napon belül elbírálja a hatóság, ezután kezdhető meg maga az építkezés. 

Mivel ez nem építési engedélyköteles tevékenység, ezért az építés folyamata az építész felelőssége, mivel a hatóságok csak a dokumentumok meglétét ellenőrzik.

Építési engedélyköteles építkezéseknél viszont már mélyebben elemzik a leadott dokumentumokat, megnézik, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelel-e minden terv. Építési engedélyköteles építmények a 300m2 épületek, a középületek, a társasházak.

Szintén szükséges hozzájuk:

  • Építész tervdokumentáció
  • Szakági tervezők műszaki leírásai
  • Energetikai számítás
  • Tűzvédelmi terv

Projekttől függően útépítési terv és szakvélemény, tájépítész álláspontja, lifttervezés, akadálymentes szakmérnök, medencetervező vagy belsőépítész szakvéleménye is alapkövetelmény az építkezéshez.

Az épület tervrajz azonban egyik esetben sem garantált, hogy elfogadásra kerül. Minden településnek megvan a maga település arculati kézikönyve: milyen színeket lehet használni, épületformákat, homlokzatokat kialakítani? Azokon a területeken, melyekre az arculati kézikönyv vonatkozik, a Főépítész jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az épület megépülhessen.

A Te álomházad tehát nem biztos, hogy beleillik egy adott utcaképbe.

Építési engedély kérelem

Az építési engedély kérelmének leadása a házépítés első lépése, az építkezés kezdő időpontja. A kérelmet az E-Naplón keresztül kell benyújtani.

Ha a jogszabály időközben változott, akkor az építési engedély kérelem leadásának időpontjakor, azaz az építészi tervek feltöltésekor aktuális jogszabályok alapján kell eljárnod, a jogszabály változása utána nem érint.

Építési engedély ára

Mennyibe kerül az építési engedély? Az építkezés kezdeti költségeit a tervek árai, illetve maga az építési engedély illetéke határozza meg. A tervek ára építménytől függően a pár százezres kategóriától a több milliós értékig mehetnek el.

Az illeték mértékéről az illetéktörvény dönt, 2021. januárjától pedig illetékmentessé vált az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért járó engedély kiadása is.

Az engedély nélküli építkezés

Az engedély nélküli építkezés törvénytelen, és igencsak kockázatos. Ha bármiféle bejelentés nélkül, akár csak pergolával szeretnétek bővíteni otthon a teraszt, a szomszéd akár emiatt is megtehetné a feljelentést. A hatóságok pedig rendszeresen ellenőrzik, hogy a telkeken zajlik-e építkezés, és ha igen, jogosan folynak-e a munkálatok.  

Az engedély nélküli építkezés következményeiről a Kormányrendelet 19. paragrafusa ír.

Kérdésed van? Fordulj ingatlanszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal bármilyen ingatlannal kapcsolatos ügy miatt. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top