A jövő építési technológiája: liapor készházak

Építési telek rossz állapotban lévő ingatlannal – sokan vásárolnak ilyet. A tanácsom az, hogy ha szeretnél időt spórolni, akkor ahelyett, hogy felújítanád a 60 éves omladozó Kádár-kockát, inkább gondolkodj készházban! Ha így döntesz, rengeteg fejfájástól is megóvhatod magad.

Milyen technológiával, milyen anyagból épüljön meg az új álomotthon? Ma már számtalan megoldás létezik, talán pont ezért nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Amennyiben még nem hallottál a liapor házakról, vagy pont, hogy többet szeretnél tudni róluk, tarts velem!

A következőkben Fürst Flóriánnal, a Homes4you értékesítési vezetőjével olvashatsz egy rendkívül informatív interjút.

  • Milyen anyagból/technológiával épülhetnek készházak? Mik az előnyei az ilyen épületeknek?

Elterjedt, régóta létező megoldás a paneles technológia.  A készházak lelke az előre legyártott elemek vagy modulok, amelyek a ház minőségét, tartósságát is nagyban meghatározzák.  Ezek többféle módon, eltérő anyagokból készülhetnek – például vasalt betonból, előre megmunkált faelemekből, acélvázakból/lemezekből, polisztirolból (IsoShell) valamint kerámia kompozitból (liapor). Közös előnyük, hogy egy téglaháznál lényegesen gyorsabban húzhatóak fel.

  • Mik azok a liapor házak? Miért számít ez jelenleg az egyik legmodernebb technológiának? 

A liapor házakat nem szabad összetéveszteni a könnyűszerkezetes épületekkel, hiszen egy teljesen más, jóval korszerűbb és strapabíróbb technikáról van szó. 

A liapor (duzzasztott agyagkavics) egy apró, égetett kerámia golyó. Ez a különleges adalékanyag kerül bele az erősített, vasalt betonos szerkezetű falba.

A liapor a készházak Teslája, hiszen a modern paneles megoldások előnyeit ötvözi a népszerű téglaházak pozitív tulajdonságaival. Az épület üzemeltetési költsége rendkívül kedvező, választott technológiától függően ezek a házak minimum BB energetikai besorolásúak.

  • Mennyire tartós és milyen hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik?

A beton acélhálóval kiegészített, merevített, vasalt szerkezet nagy súlyú és időtálló – még egy földrengéssel is megbirkózik. A 6-7 tonnás falelemek kellő masszivitást biztosítanak az épületnek, aminek a bankok által becsült élettartama minimum 100 év

A liapor házak hő- és hangszigetelése egyaránt kiváló – ellentétben a hagyományos panel vagy fa könnyűszerkezetes falazattal, ami rettenetesen áthallatszik, és a hőszigetelése is rengeteg kívánnivalót hagy maga után.  

A kontinentális éghajlathoz igazodva a 15 cm-es liaporos homlokzati falazatra 20 cm-es EPS szigetelés kerül. A fehér EPS szigetelés esetén a hőátbocsátási képesség: U=0,16 W/m2K. Grafitos EPS szigeteléssel U=0,13 W/m2K, ami már (falazat szempontjából) bőven megfelel a passzívházak szigorú követelményeinek.

  • Mi az építkezés menete? Mennyi idő alatt készül el?

Egy egyszintes, 100-150 m2-es lakóház falazata 7-8 óra alatt installálható. Az illesztések hegesztése után ez már egyből képes fogadni a tetőszerkezetet. 

Az építés elképesztően gyorsan zajlik. Az elkészült terveket követően általában nem tart tovább 5 hónapnál ennyi idő után a megrendelő már át is veheti az ingatlant fűtéskész, sőt, akár kulcsrakész állapotban.

A falazat tükörsima, így külön vakolást nem igényel. A vezetékek, csövek helye a komplett elektromos- és vizes hálózat számára már elő van készítve, ezért vésésre sincs szükség. Ebből következik, hogy rengeteg utólagos munka megspórolható, ami – még egy könnyűszerkezetes házhoz képest is – villámgyorssá teszi a ház felépülését.

Minden elem előre elkészül a gyárban, amit a helyszínen csak össze kell szerelni. A munkálatok kevésbé időjárásfüggőek, mint egy hagyományos téglaház esetében, illetve kevesebb szakembert igényelnek. 

  • Milyen költségekkel jár az építés? Olcsóbb, mint egy téglaház?

Legnépszerűbb típusházunk, a 128 m2-es bruttó területtel rendelkező Hanna ára fűtéskész állapotban (telek és áfa nélkül) jelenleg 70 millió forint. A díj a teljes tervezési-engedélyeztetési folyamat költségeit magában foglalja. Ez nagyságrendileg azonos összeg, mint egy téglaház esetében, a folyamat viszont sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

Ráadásul a megrendelő egy extra energiahatékony (minimum BB besorolású) házat kap, kimagasló műszaki tartalommal. Az ár tartalmazza a modern, hőszivattyús fűtést/hűtést és a prémium minőségű Kömmerling nyílászárókat. Ügyfeleinknek gépesített IKEA konyhabútort adunk ajándékba, melynek értéke 2,5 millió forint.

  • Milyen stílusban épülhet egy liapor ház? Egyedi igényeknek is meg tudnak felelni?

Egyszintes vagy emeletes ház (egészen 6 emeletes magasságig) egyaránt épülhet kész liaporos elemekből. Az ügyfelek rengeteg meglévő terv közül választhatnak, ami szintén jócskán lerövidíti az építési időt. Természetesen kérésre egyedi házat is tervezünk, illetve felépítünk. Minden vásárlói igényre van innovatív megoldásunk! Bármilyen fűtési/hűtési rendszer választható: a javasolt energiahatékony levegős hőszivattyú mellett például padlófűtés, mennyezeti fűtés– és hűtés, vagy akár kandalló is kérhető.

Amire nincs lehetőség, az az utólagos bővítés (amennyiben a tervezésnél ez nem volt figyelembe véve). Ez a készház technológia egyetlen hátránya, ami – a rengeteg előnyhöz mérten – véleményem szerint igen csekély kompromisszumnak számít. Ezen kívül a félkör alakú elemek gyártása is megoldhatatlan feladat (ami egyébként egy roppant speciális igény).

  • Miben tud segíteni a Homes4you?

A Homes4you liapor készházak komplett generálkivitelezésével foglalkozik országszerte. Elsősorban családi házakat építünk, de a magánszemélyek mellett cégek, befektetők is megtalálhatóak megrendelőink között. 

A teljes tervezési, engedélyeztetési folyamatot is átvállaljuk. Így – amennyiben a finanszírozás már megoldott –, az elképzelések egyeztetése után az ügyfélnek csupán annyi a dolga, hogy kiválassza a homlokzati nyílászárók, a csempék és a vakolat színeit.

A tervezési folyamatot az adott telken 6-8 hét alatt lebonyolítjuk engedélyeztetéssel, szakági tervekkel és főépítészi konzultációval. Biztonságot és kiszámíthatóságot garantálunk megrendelőinknek, akik fix költségekkel számolhatnak. A gyors munkavégzés miatt kisebb a kockázata annak, hogy például alapanyaghiány lép fel, vagy egy másik, piacot befolyásoló váratlan esemény miatt (anyagi) nehézségek adódjanak.

A Flóriánnal való beszélgetés után számomra kristálytisztává vált, hogy nincs még egy olyan technológia, ami a készházak kategóriában felvehetné a versenyt a liapor megoldással. Elmentem hozzájuk, hogy szemügyre vegyem kínálatukat.

Ha Te is szeretnéd élőben megtekinteni, hogyan néz ki egy ilyen ház, látogass el a Homes4you bemutatótermébe. Itt tudod felvenni velük a kapcsolatot.

Ha pedig telked vagy ingatlanod gyors eladásához keresel profi segítséget, keress engem bizalommal!

 

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top