Amire most mindenki kíváncsi: az ingatlan energetikai besorolása

A rezsicsökkentés korlátozása óta a megvásárolni kívánt ingatlan energiahatékonysága vált az egyik legfontosabb kérdéssé a vevők részéről. Az eladók kötelesek bemutatni az energetikai tanúsítványt, amiből egyértelműen következtethetünk a várható fenntartási költségekre. Már, amennyiben laikusként képesek vagyunk olvasni a sorok között.

A következő cikk ehhez nyújt hasznos segítséget.

Mit értünk energetikai besorolás alatt?

A különböző betűkkel jelölt energetikai osztályokkal már a háztartási gépek vásárlásánál biztosan találkoztál. Az ingatlanoknál is hasonló a helyzet. Az energetikai besorolás a lakás, ház körülbelüli, várható éves energiaigényét mutatja meg. Fontos felismerni, hogy az egyes értékek nyilvánvalóan nem egy teljes házra, hanem egyetlen négyzetméterre vonatkoznak. Minél jobb a besorolás, annál kevesebb energia (például áram) szükséges az ingatlan fenntartásához. 

Persze ettől még nem lesz extra alacsony a rezsink – a lakás, ház nagyságával (többek között a befűtendő légköbméterek számával) is kalkulálnunk kell. Mindenesetre a különböző energetikai besorolások kiváló kiindulási alapként szolgálnak.

Az egyes energiaosztályok

A dupla betűkkel jelölt 12 minősítési kategória (AA++ – JJ) 2016 óta van érvényben, a korábbihoz képest szigorúbb feltételekkel. 2022 júliusában lépett életbe az úgynevezett közel nulla energiaigényre (KNE) vonatkozó követelmény, ami a maximális megengedett energiafogyasztást határozza meg. 

AA++ – Minimális energiaigényű

Az éves energiafogyasztás nem éri el a 40 KWh/m²-t. Jelenleg az ilyen típusú házak, lakások számítanak a legkorszerűbbnek. 2019-es adatok szerint a tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok kevesebb mint 1%-a tartozik ebbe a kategóriába. 

AA+ – Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

Az energiafogyasztási érték 40 és 60 KWh/m²/a közé tehető. Korszerűsítésre egészen biztosan nincs szükség.

AA – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

Éves energiafogyasztás: 61-80 KWh/m²/a.  Az épület kifejezetten korszerű, ezért itt szintén nincs semmilyen teendője a tulajdonosnak.  

BB – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

Éves energiafogyasztás: 81-100 KWh/m²/a. 2022 nyarától kizárólag minimum BB osztályzattal rendelkező épületek húzhatóak fel, pontosabban ezek kaphatnak használatbavételi engedélyt. A besorolás megszerzésének speciális feltétele, hogy az energiafogyasztást minimum 25%-ban megújuló forrásból kell fedezni.

CC – Korszerű

Az energiafogyasztási érték 101 és 130 KWh/m²/a közé tehető. A CC besorolású házak, lakások általában újabbak, túlnyomórészt az elmúlt néhány évben épültek.

DD – Korszerűt megközelítő

Éves energiafogyasztás: 131-160 KWh/m²/a. Ez az a határmezsgye, amikor még viszonylag energiahatékonynak mondható egy ingatlan. 

EE – Átlagosnál jobb

Éves energiafogyasztás: 161-200 KWh/m²/a. Az építési idő leginkább az 1990-es évekre tehető. Átlagos belmagassággal rendelkezik, a hőszigetelés ugyan megtörtént, de hagy némi kívánnivalót maga után. 

FF – Átlagos

Éves energiafogyasztás: 201-251 KWh/m²/a. Ha kifejezetten alacsony rezsiszámláról álmodozol, az FF besorolástól kezdve szinte biztos, hogy valamilyen felújítást már el kell végezni az ingatlanon.

GG – Átlagost megközelítő

Éves energiafogyasztás: 251-310 KWh/m²/a. Általában nagy belmagasság, korszerűtlen fűtési rendszer és/vagy a szigetelés teljes hiánya jellemzi.

HH – Gyenge

Éves energiafogyasztás: 311-400 KWh/m²/a. Kifejezetten energiapazarló ingatlanról van szó, elöregedett épületgépészettel és épületszerkezettel.

II – Rossz

Éves energiafogyasztás: 401-500 KWh/m²/a. A 60-as, 70-es évek épületei, a „Kádár-kockák”és vályogházak jellemzően ilyen hátrányos besorolással rendelkeznek. 

JJ – Kiemelkedően rossz

Az energiafogyasztás meghaladja az 500 KWh/m²/a-t. 100%, hogy teljes energetikai korszerűsítésre lesz szükség, ha egyáltalán ehhez adottak a feltételek.

Mi jellemzi a hazai lakóingatlanokat?

A rezsicsökkentés módosítása miatt különösen a régi családi házak tulajdonosai vannak nehéz helyzetben, de korszerűtlen lakások is szép számmal akadnak. Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti a jelenlegi, közel sem rózsás helyzetet. A 2019-es adatok szerint a hazai lakásállomány több mint fele EE vagy annál rosszabb energetikai osztályzattal rendelkezik.


https://bankmonitor.hu/wp-content/uploads/2019/05/16165422/Megoszl%C3%A1s.jpg?x43754

Forrás: https://bankmonitor.hu/cikk/penzt-nyerhetunk-az-energetikai-tanusitvannyal/

A magyar lakásállomány elöregedett, kifejezetten elavultnak mondható. Tekintettel arra, hogy a legtöbb lakóépület 1971 és 1980 között (több mint 80 %-uk pedig 1990 előtt) épült, ez egyáltalán nem meglepő.

Forrás: https://novekedes.hu/hirek/energetikai-szempontbol-elavult-a-magyar-lakasallomany-90-szazaleka

 

Annak ellenére, hogy 2016-tól a korábbi évekhez képest több lakás épül, a megújulás üteme még mindig csigalassú. Figyelembe véve a magas alapanyag árakat, a megugró hitelkamatokat, illetve a Zöld Otthon Program keretének kimerülését, véleményem szerint ez nem fog egyhamar változni.

Így javítható az energetikai hatékonyság

Nem kérdés, hogy az energiahatékonyság növelése napjainkban kulcsfontosságú tényezővé vált. Az első és legfontosabb lépés a homlokzat, a födém és a tetőtér hőszigetelése, amivel az energia akár 70%-a megtakarítható. A fűtési rendszer modernizálásával további ~ 25 % spórolható meg. 

Az AA++ – BB szint eléréséhez mindenképpen szükség van megújuló energiaforrás használatára. A napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó új kormányrendelet A napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó új kormányrendelet Persze megújuló energiaforrás alatt nem csak a napenergiát értjük. Például egy korszerű hőszivattyús rendszer kiépítésével is feltornászható az ingatlan energetikai besorolása. De van, ahol már az is komoly előrelépésnek számít, ha megtörténik a régi gázkazán vagy az elavult fa nyílászárók újabbra cserélése.

Korszerű energetika = magasabb eladási ár

A kedvezőtlen energetikai besorolású ingatlanok értékesítése most nagyon nehéz feladat. Irreális piaci áron pedig gyakorlatilag kivitelezhetetlen küldetés. Azoknak a tulajdonosoknak, akik ilyen házzal, lakással rendelkeznek, két lehetőségük van. Vagy elvégzik a szükséges modernizálást, vagy belekalkulálják az árba, hogy ez a jövőben a vevőt terheli. 

A kereslet jelenleg a korszerű, energiahatékony, kisebb alapterületű házak, lakások irányába mutat. Az alacsony rezsijű ingatlanok tehát továbbra is nagy érdeklődésre tartanak számot, így nem valószínű, hogy ennél a szegmensnél árzuhanás várható. Azt tanácsolom, hogy az – eladáskor amúgy is kötelező – energetikai tanúsítványt érdemes minél gyorsabban beszerezned, mert a vevők már a lehető leghamarabb kérni fogják.

Gyors és kiszámítható eladás? Bízd meg az ország legjobb ingatlanértékesítőjét.

Bizonyíték kell? Itt olvashatsz az eddig elért eredményeimről.

Az alábbi elérhetőségeken tudod velem felvenni a kapcsolatot:

Irodám címe: 1027 Budapest, Horvát u. 14-24.

Telefonszámom: +36 70 454 1108

E-mail címem: torok.david@oc.hu

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top