Gyors, költséghatékony és modern: a könnyűszerkezetes faházak előnyei

Rossz állapotú kádár kocka vagy bontásra váró épület vásárlása előtt állsz, de még nem tudod, hogy lesz ebből lakható ingatlan? Nézzünk egy lehetséges alternatívát arra, hogy mi történjen a már üres telekkel. Íme, egy újabb ígéretes technológia, amivel villámgyorsan és egyben költséghatékonyan készülhet el az álomotthon.

Ezúttal Tálos Györgyivel, a vandorhaz.hu egyik társtulajdonosával beszélgettem a könnyűszerkezetes épületek előnyeiről.

  • Mit értünk könnyűszerkezetes ház alatt? 

A ház váza fából (és/vagy acélból) készül, melynek súlya nem éri el a 300 kg/m2-t – innen ered a könnyűszerkezetes elnevezés. A gyárilag előkészített, előkezelt fa elemeket a helyszínen szereljük össze. Az alapot a fa gerendák és a 8 mm vastag OSB lapok jelentik, több ezer fém csavarral. A ház, amit mi építünk, 25 cm-es szigeteléssel van ellátva: a párazáró fóliát követően az épület egy 10 cm-es dryvit (EPS) homlokzati szigetelést kap. A faszerkezetbe kőzetgyapot kerül. A ház síkbetonra vagy kiásott sávalapra épül.

  • Milyen előnyei vannak ennek az építési technológiának?

A könnyűszerkezetes technológia legnagyobb előnye a gyorsaság, valamint a kisebb munkaerőigény. Habár szükség van néhány engedélyre, a procedúra viszonylag gyors és egyszerű. Elég néhány hónap, és a megrendelő már be is tud költözni az új otthonába.

Ha a kivitelező minőségi anyagokkal dolgozik és a szigetelés is megfelelő, egy ilyen házba belépve szinte lehetetlen megmondani, hogy nem egy hagyományos téglaépületről van szó. Hőtartó képessége kiváló: télen benntartja a meleget, míg nyáron kellemesen hűvös klíma biztosítható. 

Ami még hatalmas előny, az a bővíthetőség. Ha a megrendelőnek kezdetben csak egy 50 m2-es házra telik a szűkösebb büdzséből, később azt bármennyi szobával, helyiséggel egyszerűen és gyorsan kibővítheti.

  • Rengeteg negatívumot hallani a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban. Valóban vannak komolyabb hátrányai?

Én azt szoktam mondani, hogy minden az alapanyagok minőségén és a kivitelezésen múlik. Ha ezek rendben vannak, a ház egyáltalán nem recseg-ropog, kiválóan elnyeli a zajokat, és maradéktalanul eleget tesz a benne lakók igényeinek. Élettartama nagyjából megegyezik egy hagyományos kőházéval, de minimum 50-100 év, így több generációt is ki tud szolgálni. A közhiedelemmel ellentétben a helyszínen épített könnyűszerkezetes házak banki hitelfinanszírozással is megvásárolhatóak.

  • Magyarországon még mindig a téglaházak a leggyakoribbak. Mi lehet ennek az oka?

Észak-Amerikában és Skandináviában már régóta tudják az emberek, hogy a fa egy rendkívül rugalmas, jól alakítható anyag – ami, ha megfelelően van kezelve (impregnálva), akkor hihetetlenül ellenálló és időtálló.  

A könnyűszerkezetes építési technológia a világ számos országában elterjedt, azonban hazánkban még csak körülbelül két évtizede került be a köztudatba. Valószínűleg még jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy Magyarországon is népszerűek legyenek az ilyen típusú lakóházak. 

  • A hagyományos technológiákhoz képest mennyibe kerül felépíteni és milyen gyorsan készül el?

Egy helyszínen felhúzott könnyűszerkezetes ház (70-100 m2) nagyjából 6-9 hónap alatt készül el, engedélyeztetéssel. A fának körülbelül 3-4 évre van szüksége ahhoz, hogy gyönyörűen idomuljon. Utána már repedéssel egyáltalán nem kell számolni (ami egyébként is nagyon ritka). Ez a probléma a téglaházaknál talán még gyakoribb jelenség. A könnyű javíthatóság érdekében a kezdeti időszakban a fehérre festett falat szoktuk javasolni, de később bármilyen szín választható.

Árfekvés tekintetében olcsóbb technológiáról van szó. Bruttó 470 ezer Ft/m2 áron építünk ilyen otthonokat, ami igen kedvező, tekintve, hogy a fővárosban a négyzetméterárak már az 1 millió forintot is túlszárnyalták. Egy 50 m2-es, 1,5 szobás panellakás ára nagyjából 50-60 millió forint, aminek a töredékéért, 23,5 millió forintért megrendelőink már beköltözhetnek álmaik könnyűszerkezetes házába.

  • Milyen fenntartási költségekre lehet számítani?

Ha a hőszigetelés megfelelő, – technológiától függően – igen kedvező fenntartási költségekkel lehet számolni. Korszerű hűtő-fűtő klíma, hőszivattyú, napelem, infrapanel, illetve padlófűtés is telepíthető, de egy kandalló beépítése sem jelent akadályt. Az okosotthon rendszer előkészítését is megoldjuk, hogy a berendezéseket a későbbiekben könnyedén, komolyabb „fúrás-faragás” nélkül lehessen telepíteni.

  • Vannak korlátai ennek a típusnak? Kinek „való” és kinek nem?

Belülről ugyanúgy kell elképzelni, mint bármilyen más építési technológiával készülő otthont. Az ügyfeleink gyakran meglepődnek, amikor egy ilyen házba belépve szembesülnek a modern, hívogató belső térrel. A 10 cm-es homlokzati dryvit szigetelés és a tetszőleges színezés miatt a faszerkezet (kívül-belül) észrevehetetlen.

Egy könnyűszerkezetes ház ugyanannyira megfelelhet egy fiatal, gyermeket váró párnak, mint annak, aki a nyugdíjas éveire keres egy meghitt otthont. Azt tapasztalom, hogy leginkább olyan ügyfelek keresnek fel minket, akik rugalmasan gondolkodnak, és nyitottak az újdonságok iránt.

  • A cégetek milyen feladatokat vállal? Ha könnyűszerkezetes házról van szó, miért érdemes hozzátok fordulni?

Családi vállalkozásunk könnyűszerkezetes és mobilházak kivitelezésével foglalkozik. Ügyfeleinknek arra is lehetőséget biztosítunk, hogy bármilyen meglévő (akár tégla) ingatlanhoz egy vagy több új szobát, helyiséget építtessenek.

Az általunk kivitelezett házakra 10 év szerkezeti garanciát adunk, ami egyedülálló a piacon. A hitelügyintézésben is készségesen segítünk. 

Az igényes, precíz megvalósítás mellett legfőbb értékünk a megbízhatóság és a transzparencia. Ha hétvégén érkezik be egy telefonhívás, akkor sem csapjuk le a kagylót. Elégedett megrendelőink hiteles referenciaként szolgálnak az érdeklődők számára. Szigetszentmiklóson található bemutatóházunkat előzetes egyeztetés után bárki megcsodálhatja.

Az interjú alapján a könnyűszerkezetes faházak építése nem ördögtől való – átértékelésre érdemes, amit eddig a könnyűszerkezetes házakról tudni véltem. Ha olyan kivitelezőt talál az ember, aki odafigyel a faanyag kezelésére és a precizitásra, egy ilyen ingatlan gyakorlatilag semmiben sem különbözik a magyarok kedvenc típusától, a téglaháztól.

Mindenkit arra bátorítok, hogy fontolja meg ezt a lehetőséget, és keresse Györgyiéket a legnagyobb bizalommal. 

Ha pedig egy telek vagy egy ingatlan eladásáról van szó, én segítek abban, hogy a lehető legjobb üzletet tudd megkötni.

Vedd fel velem a kapcsolatot!

 

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top