Az ingatlanfotózás kulisszatitkai – részletes útmutató a vevőcsalogató képek készítéséhez

Az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása során elengedhetetlenek a jó minőségű, részletgazdag fotók. Egy hirdetés kép nélkül olyan, mintha papírzacskóval a fejeden mennél el az első randira. Lehetsz bármilyen érdekes és kommunikatív, a kívánt hatás vélhetően el fog maradni. 

A megnyerő fotó az első dolog, ami megragadja a potenciális vásárló figyelmét. A rossz minőségű képek szintén nem célravezetőek, hiszen akár még alacsonyabb vételárat is eredményezhetnek.

Milyennek kell lenniük a hirdetéshez mellékelt fotóknak?

A feladat nem könnyű: a másodperc tört része alatt kell vonzó benyomást keltened! A cél az, hogy a lehető legelőnyösebb oldaláról mutasd be az eladni/kiadni kívánt lakást, házat, és vizuális formában is minél több információt adj át a vevőjelölteknek.

Éppen ezért a hirdetéshez mellékelt képeknek tűélesnek, részletgazdagnak és valósághűnek kell lenniük. Az agyonretusálást, durva fotómanipulációt semmiképpen sem javasolom! Ezzel csak azt érnéd el, hogy az emberek hosszas magyarázkodás közepette, leszegett fejjel kullognának haza a személyes megtekintésről. A reakciójuk teljesen jogos lenne, hiszen nem azt kapnák, amire előzetesen számítottak.

Sajnos még az sem garantálja a megfelelő minőségű képeket, ha ingatlaniroda (vagy egyéni ingatlanos) segítségét veszed igénybe. Mindenképpen keress/kérj referenciákat a fotókat illetően, nehogy csalódás legyen a vége! Én évek óta profi fotóssal dolgozom együtt, akinek a munkájában maximálisan megbízom – így sem engem, sem pedig az ügyfeleimet nem érik váratlan meglepetések.

A profi ingatlanfotózás nélkülözhetetlen eszközei

Lehetsz bármilyen ügyes és kreatív, egy telefon kamerája, vagy egy gyenge minőségű fényképezőgép sosem fogja megfelelően prezentálni a tér egyedi hangulatát, a távolságokat és a térbeli tárgyak egymáshoz való viszonyát. Ellenben a széles látószögű objektívek ideális perspektívát és részletgazdagságot biztosítanak. 

Egy statív vagy tripod kamera állvány stabilitást ad a gépnek, és garantálja a hosszú expozíciós időt. A használatával elkerülhető, hogy a kép bemozduljon, homályos legyen. 

Legalább minimális utómunkálatra mindenképpen szükség lesz. Ehhez nem árt elsajátítani az Adobe Lightroom vagy a PhotoShop alapjait. Itt többek között állíthatsz a kontraszton és a fényerőn, továbbá  vertikális-horizontális perspektíva korrekciót is végrehajthatsz. Sajnos a komolyabb szerkesztőprogramok teljes, örök verziói általában mind fizetősek.

Lélegzetelállító fotók készítése az ingatlanról – 11 konkrét tipp

#1 Az ingatlan felkészítése a fotózásra

Ügyelj a rendre és a tisztaságra! A képeken maximum csak dekorációs tárgyak szerepeljenek, a személyes holmikat pakold el. Olyan vonzó miliőt kell teremtened, ami abszolút semleges, vagyis nem azt tükrözi, hogy jelenleg ki lakik az ingatlanban. Ez azért szükséges, hogy a potenciális vevők a lakást, házat el tudják képzelni saját jövőbeli otthonukként. 

#2 Mi szerepeljen a képeken?

Érdemes legalább 10-15 (végleges, kiszelektált) fotót készíteni, amin minden fontos részlet és valamennyi (releváns) helyiség szerepel. Ha van a lakásnak egy különleges előnye – például frissen felújított konyha, kandalló vagy lélegzetelállító kilátás az erkélyről –, annak központi szerephez kell jutnia. Jó ötlet lehet egy ilyen fotót kiválasztani kezdőképnek.

#3 Mi az, amit semmiképpen se fotózz le?

Nincs annál amatőrebb ingatlanfotózási baki, mint amikor egy családtag vagy egy háziállat „belelóg” a képbe. A szennyes ruhákkal, koszos edényekkel ugyanez a helyzet. 

#4 Álló vagy fekvő elrendezés?

A hirdetési portálok kizárólag a fekvő (index)képeket részesítik előnyben, amiket egyébként az emberi szemnek és agynak is könnyebb feldolgoznia. Ha nem akarod, hogy a fotók levágásra kerüljenek, kizárólag ilyen elrendezésben gondolkodj!

#5 Ideális fényviszonyok

Az ingatlanfotózás során lényeges, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fény álljon rendelkezésre. A természetes fény a legjobb választás – ennek hiányában, valamint a sötét foltok kiküszöbölésének érdekében előkerülhetnek a különböző lámpák és vakuk. Utóbbi esetben javasolt a falról vagy a mennyezetről visszaverni a fényt. A nagy kontrasztok, azaz a túlexponált/alulexponált képek megakadályozásához kiemelten fontos a HDR technológia alkalmazása.

#6 A megfelelő perspektíva megtalálása

A kamerát nagyjából szemmagasságban kell tartani, zavaró dőlésszögek nélkül. Laikusként érdemes előzetes „próbafotókat” készíteni és kísérletezni. Fontos, hogy megtaláld a tökéletes perspektívát – azt, ami a legelőnyösebben mutatja be az ingatlant, annak méretét, elrendezését és egyéb vonzó tulajdonságait.

#7 Kompozíció – függőleges síkok

A belső terekben rengeteg függőleges sík található, beleértve a falak éleit és sarkait, az ajtókereteket és az ablakokat. Ezeknek valóban függőlegesnek kell lenniük! Úgynevezett tilt-shift objektívvel általában jó eredményeket lehet elérni.  

#8 Tágas térérzet

Téves az az elgondolás, mely szerint az ingatlan legjobb tulajdonságainak bemutatásához sok közeli felvételt kellene készíteni. Mindig a helyiség sarkából/a fal mellől (átlósan) fotózz, hogy az egész szoba látszódjon! Így a képet nézve nagyjából érződni fog, mekkora térről van szó, milyen bútorok férnek el benne kényelmesen.  Trendi megoldás a halszem objektív használata, azonban ez már mesterségesen széles, torzított, szürreális látószöget eredményez – ezért ez a technika kerülendő.

#9 Zárd ki a képzajt

A pixeles, kásás képek egyáltalán nem hívogatóak. Ezt gyakran az ISO helytelen beállítása okozza, ami a képérzékelő nagyságát jelenti. Kapcsold ki az automatikus beállítást és állítsd az értéket 200-ra. Ha így sem jó, bátran kísérletezz, és vidd még lejjebb az ISO-t.

#10 Ne feledkezz meg a kültéri felvételekről

A kültéri felvételek családi házaknál kiemelten fontosak. Ilyenkor kényesen ügyelned kell a megfelelő napszakra és a világítás minőségére. Előnyös, ha a nap megvilágítja a ház elejét. Amennyiben az időjárás borúsra, esősre fordul, jobb, ha elhalasztod a fotózást!

#11 Tedd a képeket a helyes sorrendbe

A képek sorrendjével célzottan tudod irányítani az érdeklődők figyelmét. Népszerű megoldás, ha a fotók kintről befelé haladnak, szemléltetve a különböző helyiségek egymáshoz való viszonyát.

A vevőcsalogató fotók elkészítése még csak fél (vagy inkább negyed) sikert jelent. Ezután kezdődik a munka oroszlánrésze!

A tranzakció során végig veled leszek, és olyan profi eszközökkel támogatlak céljaid elérésében, mint a home staging, a lebilincselő drónfelvételek vagy a virtuális séta, ami rengeteget lendíthet az eladáson.

Az ország vezető ingatlanszakértőjére nyugodt szívvel rábízhatod magad!

Irodám címe: 1027 Budapest, Horvát u. 14-24.

Telefonszámom: +36 70 454 1108

E-mail címem: torok.david@oc.hu

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top