Családtámogatás 2023-ban – Minden, amit a CSOK-ról tudni akartál

2015-ös bevezetése óta a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) rengeteget segített a magyar családoknak lakhatási céljaik elérésében. A vissza nem térítendő támogatás mellett kölcsön is kérhető, a hagyományos lakossági hiteleknél jóval kedvezőbb kamattal. Ha a lakásvásárláshoz, házvásárláshoz Te is szeretnéd igénybe venni ezt a nagyszerű lehetőséget, a következő, mindenre kiterjedő útmutató Neked szól!

A családtámogatás 2023-ban is a kormány programjának alappillére – így az eladóknak nem kell attól tartaniuk, hogy az amúgy is mérséklődő kereslet emiatt még tovább csökkenne.

Fontos változások 2024-től! Jövőre már nem lesz elérhető a hagyományos CSOK az 5000 főnél nagyobb településeken. A pontos részletekről és a megújuló falusi CSOK-ról ebben a friss cikkben olvashatsz bővebben.

A CSOK igénylés feltételei

A CSOK igénylése az alábbi személyi feltételekhez kötött:

 • magyar állampolgárság és állandó lakcím Magyarországon

 • büntetlen előélet és legfeljebb (!) 4999 Ft összegű köztartozás

 • 180 napos folyamatos tb jogviszony (melyben maximum 30 napos megszakítás lehet) 

 • 3 gyerekes CSOK esetén: 2 éves folyamatos tb jogviszony (szintén maximum 30 napos megszakítással) 

 • a jövőben vállalt gyermekekre járó CSOK-nál feltétel a szülők házasságkötése

A megvásárolni kívánt ingatlan paraméterei:

A meglévő/vállalt gyerekek számának függvényében változik a minimálisan elvárt hasznos alapterület, ami:

 • 1 gyerek esetén: 40 m2 (új építésű lakóháznál 70 m2)

 • 2 gyerek esetén: 50 m2 (új építésű lakóháznál 80 m2)

 • 3 gyerek esetén: 60 m2 (új építésű lakóháznál 90 m2)

 • 4 vagy több gyerek esetén: 70 m2 (új építésű lakás: 60 m2; új építésű lakóház: 90 m2)

A fentieken túl még rengeteg előírás vonatkozik a megvásárolni kívánt házra, lakásra. Ezek közül a legfontosabbak:

 • lakóház/lakás megnevezés a nyilvántartásban/tulajdoni lapon

 • egyedi fűtési mód (= állandó jelleggel beszerelt, beépített technológia)

 • közművesített szennyvízelvezetés

 • közművesített villamos energia és ivóvíz (vagy ivóvíz minőségű vizet adó kút a telken)

 • 2,2 méter feletti belmagasság (plusz legalább egy olyan huzamosabb tartózkodásra alkalmas helyiség, ami eléri a 2,5 métert)

A CSOK felhasználása

A családi otthonteremtési kedvezmény számos célra felhasználható:

CSOK használt házra

2019 júliusától ez a népszerű családtámogatás – vételártól függetlenül – használt ház, lakás vásárlására is fordítható. A hitelintézet által megállapított forgalmi érték maximum 20%-kal haladhatja meg az adásvételi szerződésben foglalt vételárat.

CSOK új építésű házra, lakásra + támogatás építkezéshez

Fontos kritérium, hogy az alapozástól kezdődően újonnan épüljön fel a lakóház. Ez alól kivétel, ha a már meglévő alap felhasználhatóságát szakértői vélemény támasztja alá.

CSOK bővítésre

A bővítés legalább egy lakószobával történő növelést jelent. Ez emelet- illetve tetőtér bővítés is lehet. A teljes projekt bekerülési költségének 70%-át számlával szükséges igazolni a pénzintézet felé.

CSOK felújításra

A közhiedelemmel ellentétben ez a családtámogatási forma felújításra nem fordítható.  2022 év végéig az otthonfelújítási támogatás szolgálta ezt a célt, azonban 2023-ban kivezetésre került. Ennek kiváltására a szabadon felhasználható, kamatmentes Babaváró kölcsön jó alternatíva lehet. 

A CSOK összege

Az elnyerhető összeg a gyerekek számától és a felhasználási céltól egyaránt függ.

 

CSOK 1 gyerekre – új ház/lakás építéséhez és vásárlásához, illetve használt lakóingatlan vásárlásához/bővítéséhez egyaránt 600 000 Ft támogatás kérhető.

CSOK 2 gyerek után – új ház/lakás építése és vásárlása esetén: 2 600 000 Ft, használt lakóingatlan vásárlásakor/bővítésekor: 1 430 000 Ft a kapott összeg.

CSOK 3 gyerek esetén – új ház/lakás építése és vásárlása esetén: 10 000 000 Ft, használt lakóingatlan vásárlásakor/bővítésekor: 2 200 000 Ft a kapott összeg.

CSOK 4 gyerekre – új építésű ingatlannál szintén 10 000 000 Ft-ra vagy jogosult. A használt lakás, ház vásárlásához, bővítéséhez 2 750 000 Ft-nyi vissza nem térítendő támogatást tudsz igényelni.

CSOK hitel 

A családi otthonteremtési kedvezmény mellé évi 3%-os fix kamatozású hitelt is kérhettek, maximum 25 éves futamidővel. Ez egy nagyon kecsegtető lehetőség, tekintve, hogy a hagyományos lakossági hitelek kamata jelenleg körülbelül 12-13% körül mozog.

Ha csak egy gyereket szeretnétek, a támogatás mellé sajnos nem tudtok kedvező CSOK hitelt kérni. 2 vállalt/tervezett gyerek esetében 10 millió, 3 vagy több gyereknél 15 millió forint a felvehető kölcsön összege.

Családtámogatás vidéken: Falusi CSOK

A 2631 hátrányos helyzetű kistelepülésen igényelhető falusi CSOK a tanyákra is kiterjesztette a támogatást. A feltételek hasonlóak, mint a hagyományos CSOK-kal történő használt lakás vásárlásakor. 1 gyerek után továbbra is 600 000 Ft jár. 2 gyerektől 2,6 millióra, 3 gyerektől pedig 10 millióra nő az összeg. A hagyományos CSOK-kal ellentétben ez a támogatás korszerűsítéshez is kérhető.

Zöld CSOK

A Zöld Otthonteremtési Kölcsön energiatakarékos új otthonok építéséhez/vásárlásához nyújt anyagi segítséget. A hagyományos zöld konstrukció keretein belül legfeljebb 70 millió forint igényelhető kedvező, 2,5 %-os fix kamattal. CSOK-kal kombinálva további 10 (2 gyereknél), illetve 15 millió forint (3 vagy több gyereknél) vehető fel 0%-os THM mellett.

A CSOK buktatói

Habár a legnépszerűbb családtámogatás, az otthonteremtési kedvezmény veszélyes buktatókat is rejt magában. Íme, 5 gyakori CSOK baki, amiket jobb elkerülni:

#1 A CSOK elbírálási ideje körülbelül 1 hónap, amit az adásvételnél nagyon fontos figyelembe venni! Ha biztosra szeretnétek menni, javasolt a kérelem benyújtásától számított 60 napos fizetési határidőt megadni.

#2 A konyha a lakás, ház (főépület) részét kell, hogy képezze (a nyári konyha tehát nem CSOK-kompatibilis opció!)

#3 Vályogház csak akkor finanszírozható családtámogatásból, ha rendelkezik vízszigeteléssel, illetve van a ház körül járda és csapadékvíz-elvezetés.

#4 A jövőben vállalni kívánt gyerekeknél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.

#5 Ha az építési, bővítési munkálatok nem készülnek el a megadott határidőre, a pénzintézet felmondja a szerződést, és vissza kell fizetni a felvett családtámogatás összegét.

Az ország vezető ingatlanszakértőjeként kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezem. Tudok olyan megbízható szakembert ajánlani, aki a CSOK hitelkérelem elbírálásában teljes körű segítséget nyújt.

Amennyiben nagyobb, és/vagy korszerűbb házba, lakásba költöznétek, a régi ingatlan értékesítését nyugodt szívvel rám bízhatjátok. 

Itt találsz rólam hiteles referenciákat.

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top