CSOK: 2024-től minden megváltozik!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hosszú évek óta hatalmas segítség az ingatlanvásárlásban. Az akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás, illetve a kedvezményes hitelfelvétel azonban jövőre eredeti formájában megszűnik. Akik preferált kistelepülésen néznének ingatlant, számukra a falusi CSOK jelentheti majd a megoldást: ez a családtámogatás ugyanis 2024-ben is velünk marad. 

Olvasd el a cikket, és ismerd meg a lehetőségeidet!

Milyen változásokat jelentett be a kormány júniusban?

A „városi” CSOK megy, a falusi CSOK marad

A kormány azzal indokolta a döntését, hogy az ingatlanárak drasztikus emelkedése miatt a városokban már egyre kevésbé jelent segítséget a hagyományos CSOK intézménye. A nagyobb lélekszámú településeken az igénylések száma visszaesett az elmúlt időszakban.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a falvakban továbbra is jól működik, ezért jelentősen megemelik a keretösszeget. A vidéki ingatlanok ára általában jóval alacsonyabb, mint a fővárosban, vagy a nagyobb lélekszámú településeken – így a kormány álláspontja szerint ennek a támogatásnak továbbra is van létjogosultsága. 

A babaváró is átalakul

A maximálisan felvehető kölcsönösszeg 10 millió forintról 11 millióra emelkedik. Ugyanakkor a gyermekvállalás idejének kitolódása miatt arra ösztönöznék a nőket, hogy korábban szüljenek. Így jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel a babavárót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. 2025. január 01-ig tart az átmeneti időszak, amikor – a várandósság igazolásával – a 30 és 40 év közötti hölgyek is jogosultak lesznek a támogatásra.

A hivatalos rendelet már napvilágot látott, érdemes átböngészni a részletszabályokat. Egyébként a kormány egy új lakhatási támogatás lehetőségét is belengette a június 22-i ülésén, amiről egyelőre többet nem árultak el. 

A falusi CSOK feltételei nagyjából változatlanok (a pénz viszont több)

A falusi CSOK az 5000 fő alatti, zömében hátrányosabb helyzetű preferált falvakban, kistelepüléseken érhető el. A jövőben vállalni kívánt gyerekek esetében alapvető feltétel a felek házasságkötése, továbbá az, hogy az egyik fél még ne töltse be a 40. életévét

1 gyerek születésének négy, 2 gyerek születésének nyolc, 3 gyerek vállalásának pedig tíz éven belül meg kell valósulnia.

Az igényelhető összeg (használt/meglévő lakóingatlan esetén) az alábbiak szerint alakul:

CSOK 1 gyerekre – használt lakóingatlan vásárlásához + bővítéshez, korszerűsítéshez 1 millió forint (korábban 600 ezer), meglévő lakás felújításához, korszerűsítéséhez 500 ezer forint (korábban 300 ezer) kérhető.

CSOK 2 gyerek után – használt lakóingatlan vásárlásához + bővítéshez, korszerűsítéshez 4 millió forint (korábban 2,6 millió), meglévő lakás felújításához, korszerűsítéséhez 2 millió forint (korábban 1,3 millió) jár.

CSOK 3 gyerek esetén – használt lakóingatlan vásárlásánál + bővítésnél, korszerűsítésnél 15 millió forint (korábban 10 millió), meglévő lakás felújításánál, korszerűsítésénél 7,5 millió forint (korábban 5 millió) a kapott összeg.

Az egyik fontos változás, hogy a támogatás új családi ház építésére és vásárlására is fordítható, bővítés és korszerűsítés nélkül. Ebben az esetben az igényelhető támogatás összege megegyezik a 2023-ban érvényben lévő, hagyományos CSOK támogatási összegeivel: 1 gyerekre 600 ezer forint, 2 gyerekre 2,6 millió forint, 3 gyerekre pedig 10 millió forint jár.

Többlakásos ingatlanokban lévő lakások vásárlásához 2024-től támogatás nem vehető igénybe.

A falusi CSOK lista, vagyis az érintett települések jegyzéke ide kattintva érhető el.

A falusi CSOK igénylése

A falusi CSOK felújításra is igénybe vehető. Sőt, használt lakóingatlan esetében kizárólag az ingatlan megvásárlására ez a támogatás nem érhető el! Ilyenkor legfeljebb 50%-ot lehet csak vásárlásra fordítani, a másik felét pedig kötelező korszerűsítésre, illetve bővítésre költeni. Az ingatlan vételára maximum 20%-kal lehet több mint a bank által hivatalosan megállapított forgalmi érték. 

Természetesen a falusi CSOK-nál is jár az illetékmentesség. Amennyiben a jövőben erre vonatkozóan nem történik módosítás, a kapott összeg mellé támogatott hitel is igényelhető. Ezt maximum 25 évre lehet felvenni, a futamidő végéig fix 3%-os kamattal.

Falusi CSOK ingatlan feltételek

Ellentétben a hagyományos CSOK-kal, használt lakóingatlannál nem feltétel, hogy az egyből lakható legyen – ezt az állapotot elég (3 éven belül) elérni a majdani korszerűsítéssel, bővítéssel. Ennek ellenére kizárólag olyan ingatlant fogadnak el, ami a telekkönyvbe lakóépületként van bejegyezve!

Kötelező, hogy már a legelején legyen egy minimum 12 m2-es lakószoba és egy konyha, vagy ha ilyen nem található a házban, akkor egy olyan minimum 4 m2-es helyiség, ami főzésre alkalmas.

Néhány fontos követelmény a felújítást, bővítést követően:

  • Elektromos áram, vezetékes víz (vagy ivóvizes kút) bevezetése

  • Fűtés és szennyvízelvezetés (emésztő is lehet)

  • Fürdőszoba és mellékhelyiség megléte

A minimális hasznos alapterületre vonatkozó szabályok:

  • 1 gyereknél legalább 40 m2,

  • 2 gyereknél legalább 50 m2,

  • 3 gyereknél legalább 60 m2,

  • 4 vagy több gyereknél legalább 70 m2.

Milyen hatással lesz az ingatlanpiacra a családtámogatási rendszer átalakítása?

Nem gondolom, hogy mindenhol drasztikusan csökkennek majd a lakásárak. Ahogyan eddig is, néhány területen minden bizonnyal várható mérséklődés. Akár már azonnal, hiszen a tulajdonosok még idén szeretnének túladni a CSOK-os házakon, lakásokon. 

Ugyanakkor a főváros prémium területein, ahol én dolgozom, a durva árzuhanás nem valószínű.  Előrehozott vásárlások biztosan lesznek, méghozzá tömegesen, hiszen az év végéig érvényben van a jelenlegi szabályozás. Én azt javaslom, hogy aki teheti, december 31-ig mindenképpen éljen a meglévő lehetőségekkel. Így milliókkal több marad a családi kasszában. 

A falusi CSOK-kal érintett tanyákon, kistelepüléseken az emberek feltehetően kivárnak majd az igényléssel, hiszen 2024-től magasabb összeg kérhető. Bár elképzelhető, hogy az eladók ennek tudatában árat fognak emelni.

Ha gyorsan segítség kell a CSOK felvételében, vagy jövőre szeretnétek megpályázni a falusi CSOK-ot, a kapcsolataimnak köszönhetően tudok hatékony szakembert ajánlani.

Amennyiben a célotok egy tágasabb és/vagy modernebb lakásba, házba való költözés, bátran bízz meg engem a régi ingatlan értékesítésével.

Hogyan változtatom meg az ingatlanosokról alkotott eddigi (negatív) képedet?

Erről itt olvashatsz bővebben.Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top