penthouses jelentése

Mi az a penthouse, és mit jelent mindez a hazai piacon?

A penthouse a városi luxus ingatlanok egy olyan típusa, amely a nagyszerű kilátásról, a minőségi felszereltségről és az exkluzivitásról nevezetes. Mit jelentett eredetileg a penthouse az USA-ban, és mit értenek alatta mostanság? Mit tud Magyarországon ez a lakástípus, illetve érdemes-e ilyenbe befektetni? 

A penthouse jelentése és története

A penthouse luxusterei az 1920-as években váltak népszerűvé Manhattanben, amikor a fellendülő gazdaságnak köszönhetően a felhőkarcolók építése a fénykorát élte. A kifejezés eredetileg egy különálló, kisebb “házra” utalt, amelyet egy lakóépület tetején alakítottak ki, építészetileg pedig a teljes épület külső falaihoz képest beljebb fekvő építményre utal. Az egyik legkorábbi penthouse Condé Montrose Nast, a újságmágnás tulajdonát képezte, aki egy több, mint 460 négyzetméteres kétszintes lakást birtokolt  a Park Avenue-n, bálteremmel, könyvtárral és szalonnal felszerelve.

A penthouse lakások közös jellemzőit így határozhatjuk meg:

  • Magas mennyezet

A penthouse lakások egyik sajátossága a magas mennyezet és a nagy mennyezeti ablakok, amelyek lehetővé teszik a fény beáramlását, és nagyobb tér illúzióját keltik.

  • Hatalmas terasz

Ezeket a luxuslakásokat hatalmas kültéri terasz veszi körül, ami csak a lakók és vendégeik számára elérhető. 

  • Prémium kivitelezés

A luxus megjelenik a kivitelezésben, a kialakításban, a prémium kategóriás készülékekben, illetve az egyedi felszereltségben. 

  • Mesés kilátás

A penthouse legmeghatározóbb jellemzője a pazar kilátás, akár 360 fokban. Bár a luxuslakások általában a legfelső emeleten találhatók, de előfordulhat, hogy egy alacsonyabb emeleten jobb kilátásban gyönyörködhet a tulajdonos, ami így ugyancsak megfelelhet a penthouse lakás kritériumainak.

  • Nagy alapterület

A pompás panoráma mellett a penthouse-ok nagy méretük miatt is keresettek, mivel ezekben a lakásokban egy család is kényelmesen elférhet, de persze egy jómódú agglegény is élvezheti a tágas tereket egymagában. 

Mivel mára sokkal tágabban értelmezhető a penthouse fogalma, ezért New Yorkban már belefér a kategóriába egy 40-50 négyzetméteres lakás is kiemelkedő extrákkal. Manapság a kifejezés már akkor is alkalmazható egy lakóegységre, ha az más elrendezéssel, magasabb mennyezettel vagy egyéb olyan felszereltséggel rendelkezik, amely megkülönbözteti az épület többi lakásától. 

Penthouse lakások Magyarországon

Mivel nálunk nemigen léteznek felhőkarcolók, amelyekre eredetileg felhúzták a penthouse lakásokat, így nálunk a prémium kategóriás, nagy teraszos, luxus kivitelezésű lakásokat illetik ezzel a névvel. A magyar ingatlanpiacon inkább penthouse-jellegű ingatlanokat találhatunk, de abból sem túl sokat, mert a borsos árak miatt szűkebb piacot fed le, viszont az ország minden városában árulnak belőlük Szegedtől a Balatonon át, de Miskolcon vagy Dunakeszin is lecsaphatunk penthouse-jellegű lakásokra, ha szerencsénk van. 

Mi NEM számít penthouse-nak?

Mindenre rá lehet ütni a penthouse pecsétet, ami egy jó marketingfogás lehet, de ezek a hirdetések sokszor még köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

  • Lehet bármilyen prémium kivitelezésű az ingatlan, ám ha csak egy nagyobbacska, de nem akkora terasz tartozik hozzá, mint legalább a lakás mérete, hiába található a legfelsőbb szinten, attól még nem lesz penthouse. 
  • A beépített tetőterek sem válnak automatikusan penthouse-zá attól, hogy a liftből a nappaliba léphetünk. 
  • A régi, körfolyosós bérházak legfelső szintjét sem ildomos ebbe a kategóriába sorolni. 
penthouse lakás

Penthouse Budapest: érdemes ilyet vásárolni?

A tetőkertes lakások Budapesten is keresettek, de itt sincs hatalmas kínálat belőlük, már ami a hamisítatlan, igazi penthouse-életérzést jelenti 360 fokos körpanorámával, tágas terekkel és luxus kivitelezéssel, felszereltséggel. Budapesten elsősorban Észak- és Bel-Budán, a budai agglomerációban, illetve a III. kerületben találkozhatunk ezzel a kategóriával. Mivel ez egy szűk piac, az én repertoáromban is csak ritkán fordulnak elő ezek a lakások, igaz, akkor többnyire nagy rájuk az érdeklődés. 

Ha ilyen jellegű ingatlanra vágyunk, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, mivel az árkülönbség akár a 20-50 százalékot is elérheti egy alsóbb szinten, de ugyanabban az épületben található lakáshoz képest, igaz, ez nemcsak a terasz méretétől, hanem az extráktól is függ. Kereslet mindig lesz rájuk, hiszen sokan vágynak olyan exkluzív környezetre, amit egy penthouse nyújthat, így ha jó áron sikerül hozzájutnunk egy ilyen lakáshoz, az kedvező befektetés lehet. 

Szeretnél többet tudni az ingatlanbefektetésekről? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran elérhetőségeimen, vagy kövess be TikTokon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top