kaució jelentése

A kaució jelentése: mit kell tudni az óvadékról?

A kaució jelentése egyfajta biztosíték a bérbeadók számára a bérlő által okozott pénzügyi károk esetén. A legtöbb bérleti szerződésben ma már alapértelmezett a kikötése, jogi szinten azonban gyakran felmerülnek bizonytalanságok is az óvadékkal kapcsolatban. Mik a legfontosabb tudnivalók a kaució kapcsán? 

A kaució jelentése: mi az az óvadék?

A kaució a hétköznapi nyelvben használt változat az óvadékra, ami többnyire pénzbiztosítékot takar, szabályait pedig a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) taglalja. A kifejezés a cautio szóból ered, ami óvatosságot jelent. Az óvadék egy szerződésben vállalt kötelezettség teljesítésének zálogaként szolgál arra az esetre, ha az óvadékot adó fél valamilyen módon megszegi a szerződést, és ezzel kárt okoz az óvadékot kapó félnek. Nagyobb értékű tárgyaknál is előfordulhat, hogy kauciót kérnek tőlünk: ide tartozik például az autó-, a kamera, illetve a kerékpárbérlés is. 

A kaució ingatlan bérbeadása esetén

A lakásbérleti kaució a bérbeadók számára egy olyan biztosíték, amelyet a bérleti jogviszony kezdetén szokás kérni a bérlőtől azokra az esetekre, ha a bérlő nem teljesítené maradéktalanul és megfelelően a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeit. A követelések közé tartozhatnak a károk és az esetleges javítások, de a fennálló szolgáltatási és bérleti díjakat is ide számolhatjuk. 

A bérbeadó ugyan nem köteles kauciót kérni a bérlőtől, azonban a bérleti kaució védelmet nyújt az ingatlanban bekövetkező károk ellen, így célszerű a szerződésben erre vonatkozó záradékot is szerepeltetni. Mivel kaució fizetésére nincs törvényi kötelezettség, az összeget már a bérleti szerződésben meg kell határozni, a bérleti szerződés mindkét fél általi aláírása után a későbbi egyoldalú módosítás nem megengedett.

A kaució mértéke és a bérleti szerződés

Magyarországon az óvadék összegeként többnyire két havi bérleti díjat számolnak fel, de ez a két fél közötti megállapodás kérdése. A három havi lakbért meghaladó illetéket a Ptk. már túlzónak tartja, a bérlő kérésére pedig mérséklést is megítélhet a bíróság. Fontos, hogy a szerződésben rögzítsük a biztosíték átadás-átvételének feltételeit, a megfizetettségről pedig mindenképp legyen a markunkban írásbeli igazolás. A későbbi lehetséges nézeteltérések miatt érdemes azt is meghatározni, hogy milyen esetekben használható fel a kaució. 

A kaució visszajár? Hogyan történik a kaució visszafizetése?

Mivel a kaució jelentése szerint biztosítékot takar a szerződés idejére, így a bérleti jogviszony végén a bérlő jogosult a kauciót visszakövetelni, feltéve, hogy a lakást a szerződésben meghatározott állapotban adta át, és minden kintlévőséget megfizetett. Ha a bérlő benyújtotta a bérleti szerződés felmondását, akkor nem jogosult a fennálló bérleti díjfizetéseket a kaucióba beszámítani, mivel ez nem felel meg az óvadék céljának. A bérbeadónak továbbra is rendelkeznie kell a pénzzel, amíg nem tisztázódik, hogy van-e bármilyen lehetséges követelése a bérlővel szemben 

Mikor lehet visszatartani az óvadékot?

A hétköznapi használatból eredő állapotromlás nem minősül olyan kárnak, amelyért a bérlő felelősséggel tartozik. Ezért nagyon fontos, hogy a bérleti jogviszony kezdetén, a lakás átadásakor minden lényeges kérdést pontosan rögzítsünk, hogy később ne merüljenek fel problémák. Érdemes átadás-átvételi jegyzőkönyvet felvenni az ingóságok és az ingatlan állapotáról, és akár fotókkal dokumentálni a fennálló helyzetet. 

Kár esetén a tényleges értékvesztést kell figyelembe venni: a költségek nem vonhatók le egy az egyben, ha például a sérült elem már több éves. Ha minden követelés teljesült, a fennmaradó összeget vissza kell fizetni a bérlőnek. Amennyiben ez nem történik meg, a bérlő jogorvoslatot kérhet a Ptk. szerint. 

További kérdéseid vannak? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top