Pánikkeltés helyett

GONDOLKODJ JÓZANUL!

Az elmúlt hetekben nagyon sok minden történt, így rengeteg álhír is felütötte a fejét. Ne dőljünk be mindennek, inkább nézzük a tényeket.

► MI TÖRTÉNIK A VILÁGBAN?

Először is kialakult egy olajár-konfliktus, melynek köszönhetően csökkentek az üzemanyagok árai és még további csökkenés várható. Ez egyébként a magyarországi inflációra egyelőre csökkentő hatással van.
Itthon az élelmiszerek árai elkezdtek emelkedni javarészt a sertéspestishez és a madárinfluenzához köthető sertéshús és baromfihús áremelkedések miatt.
A tőzsdék is mélyponton voltak, főként az olajcégek keresletcsökkenése miatt, de nagyot zuhantak a légitársaságok, szállítmányozási cégek papírjai is, hiszen a koronavírus utazással (cseppfertőzéssel) terjedhet tovább. Ennek hatását már érzi egyrészt a hazai tőzsde, másrészt a hazai turisztikai cégek és rendezvényszervező cégek is.
Fotó: Zbynek Burival az Unsplash-en

A koronavírus terjedése nem kíméli hazánkat sem, de NEM várható évekig tartó válság. Jelentősebb visszaesésre nyilván a turizmus, a szállítás, a rendezvényszervezés területén lehet számolni.

A 2003-as SARS (ugyancsak Kínából induló légúti megbetegedés koronavírus) rövid idő alatt 37 országban okozott megbetegedéseket, nagyjából fél évig tartott és a Kínai gazdaság közel 1%-os visszaesését okozta, az Egyesült Államokban pedig 10%-kal esett vissza a tőzsdeindex, mely később visszaállt.
A SARS esetében egyébként közel 9.6%-os halálozási aránnyal lehetett számolni, ez a mostani vírus esetében egyelőre sokkal kisebb (megközelítőleg 3%, de nyilván sok ország PONTOS adataira még várni kell).
Ha a vírus ellenszerét idejében sikerül megtalálni (erre már vannak ráutaló jelek), lenyugodhatnak a piacok és a tőzsdék.
Fotó: CDC az Unsplash-en

Ma Kína szinte a világon minden iparágba beszállító, tehát a gyártási és szolgáltatási tevékenységet fékezheti a hosszabb ideig tartó járvány.

► MI A HELYZET HAZÁNKBAN?

Magyarországon nem túl erős az infláció és a reálkamat aránya. Ez ad teret a forint gyengülésének. A  forint gyengülése azonban érdemben nem érinti a gazdaságot, a gazdasági szereplőket, hiszen csekély mértékű a devizakitettségünk. Sőt az exportorientált cégek sokszor a forint gyengülésén nyernek több profitot.

Tehát a forintgyengülés versenyfokozó hatása is lehet néhány piacra.

Az elmúlt hónapokban picit emelkedtek a 10 éves kamatszintek (0.4-0.6%) .
Ezek a szintek határozzák meg pl. a 10 éves kamatrögzítésű lakáshitelek kamatozását is.
Fotó: Fabian Blank az Unsplash-en

Egyelőre a bankok nem emeltek még kamatszintet, de ha továbbra is marad az a tendencia, akkor az emelkedés meg fog jelenni a hiteleknél is, hiába gondoltuk az év elején, hogy ez nem így lesz.

TEHÁT AKI MOST VESZ FEL HITELT, MIELŐBB LÉPJEN, HA BE SZERETNE FEKTETNI, ILLETVE AKINEK MÁR VAN HITELE ÉS AZ VÁLTOZÓ KAMATOZÁSÚ, ANNAK ÉRDEMES UTÁNA NÉZNIE, ESETLEG LECSERÉLNIE OLCSÓBB KAMATOZÁSÚ HITELRE.

► MIT TEHETNEK A HAZAI BEFEKTETŐK?

Dübörög a befektetők körében a szuperállampapír 4.95%-os hozam ajánlattal 5 éves futamidőre, De ha ebből a 4.95%-ból folyamatosan 2-4%-ot elveszítünk a forint gyengülése miatt (idén ez egy hónap alatt bekövetkezett), akkor talán érdemes átgondolni. 

A gazdaság blokkoló tényezők lefutási ideje is központi kérdés, de az ingatlanpiacra nem jellemzőek a rövid távú kilengések.
A koronavírus terjedését leginkább a budapesti Airbnb piac szenvedi meg a turizmus hirtelen csökkenése miatt, de aki hosszabb távú bérlésre rendezkedett be, annak nincs különösebb félnivalója. A bérleti díjak stagnálásra azonban lehet számítani.

Jelenleg nem okozott árcsökkenést a piacon a koronavírus megjelenése, sőt inkább arra lehet számítani, hogy új lendületet kapnak a befektetési lakásvásárlások, mivel jelen helyzetben a lakás még mindig vonzóbb befektetési forma, mint a tőzsde, vagy az államkötvény.

AKI TEHÁT MOST KERES BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGET, ANNAK MINDENKÉPPEN AJÁNLOTT INGATLANBAN GONDOLKOZNIA, RÁADÁSUL A JÓ ÜZLETEKET ÁLTALÁBAN ILYEN PESSZIMISTA PIACI HELYZETBEN LEHET KIFOGNI.

► MIT TEHETEK, HA LAKÁS VÁSÁRLÁSOM VAN FOLYAMATBAN?

  • egy átlagos hitel átfutás eddig 5-6 hét volt, ez most nyilván picit kitolódhat
  • akik már tranzakcióban vannak, ők lehetőség szerint alkalmazzanak professzionális hiteltanácsadót
  • ha teheti, kössön hitelfedezeti biztosítást

Ha ingatlannal kapcsolatban bármi kérdése van, forduljon hozzám bizalommal!

KI VAGYOK ÉN?

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top