A koronavírus hatása az ingatlan piacra

Két nagy ingatlanfejlesztőt a Metrodomot és a Cordiát kérdezték meg, a koronavírus hatására, milyen várakozásaik vannak az ingatlanpiaccal, azon belül is az újépítésű lakások piacával kapcsolatban? Ha kíváncsi vagy rá mire számítanak, olvasd el a cikket IDE kattintva.

Mindkét fejlesztő 1-1 megállapítására reagálnék röviden az alábbiakban.

METRODOM 

KEVESEBB ÚJ INGATLAN FOG ÉPÜLNI AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEKBEN, ÉS A KORMÁNYNAK INTÉZKEDÉSEKET KELLENE TENNIE ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY ÖSZTÖNÖZZE AZ INGATLAN FEJLESZTÉSEKET, VALAMINT TÁMOGASSA A FIATALOK LAKÁSHOZ JUTÁSÁT.

A Corvinus egyetem mesterképzésén az utolsó évemben volt egy ingatlanokkal kapcsolatos órám. Ekkor még a 2008-as válságot követő stagnáló piacon voltunk. A tanár már akkor azt mondta (7 évvel ezelőtt), hogy a magyarországi ingatlan állomány rettentően elavult és nagy szükség lenne annak megújítására. Abban az időben kb. 7-8.000 lakás épült évente. Ahogy elkezdett javulni a piac, jöttek az ösztönzők pl.: 5%-os áfa és elindultak a fejlesztések 4 év alatt sikerült ezt a számot 20.000 felé vinni. Ez véleményem szerint is jelentősen vissza fog esni, ami komoly probléma. Ha nem szeretnénk még évtizedekig panel, illetve rettentően lelakott lakásokban lakni, akkor szükség van a fejlesztésekre. A megújulás nem csak a lakhatásról szól, hanem egy-egy adott környék rehabilitációjáról, a környéken lakók életminőségének javításáról.

Kiváló példa erre a Corvin sétány, ami 10-15 évvel ezelőtt egy rettentően lepusztult környék volt, ahol senki sem lakott szívesen. Mára egy sokkal élhetőbb, szebb környezet fogadja az erre járókat. Ennek köszönhetően a környék ingatlan árai sokat emelkedtek, vonzóbb lett mások számára is itt élni.

Egy másik példa, amikor még a 13. kerületben laktam, a Dózsa György út és az Árpád híd közötti részen. Alapvetően ez egy jó környék, viszont volt az utcában egy rettentően lepusztult ház, ahol fura emberek laktak. A ház mindig sötét volt, és fura szag terjengett. A feleségem sokszor inkább más irányból jött haza, mert félt elmenni a ház előtt. Azóta ezt a házat lebontották, és egy 90 lakásos társasház épül a helyére. Nem megfelelő gazdasági környezetben ez a ház még évekig rombolhatta volna a környék megítélését.

Fotó: Aneta Pawlik az Unsplash-en

CORDIA – AZ INGATLAN VÁLSÁG ÁLLÓBB MÁS BEFEKTETÉSEKNÉL.

Van egy mondás, miszerint hosszútávon egy ingatlan értéke csak felfelé mehet. Erre a neten lehet minden féle grafikonokat is találni. Sokáig lehetne elemezni, mennyire igaz ez a mondás vagy sem, de van az ingatlannak néhány jellemzője, amit valóban érdemes figyelembe venni.

  1. Bármekkora válság is legyen, az ingatlannak mindig van, és lesz valamilyen értéke. A pénz el tud értéktelenedni, mint éppen látjuk az euró-forint árfolyam változását.
  2. Egy ingatlan tulajdonosnak 100%-os kontrollja van. Bármikor dönthet úgy, hogy eladja, hasznosítja, saját maga használja, vagy hagyja üresen állni. Senki más nem szólhat bele, mit csinál vele, és más engedélye nélkül tud változtatni. A részvényeknél 0% a kontroll, hiszen semmilyen befolyásom nincs egy másik vállalat működésére. Csak bízni lehet abban, hogy a cég vezetői megfelelő döntéseket hoznak, ezzel nő a vállalat értéke, és emelkedik a részvény árfolyama.
  3. Likviditás szempontjából közepes, hiszen máról holnapra nem valószínű, hogy pénzünknél leszünk, viszont piaci ár alatt szinte bármilyen piacon gyorsan pénzzé tehető.
  4. Az értéke nő vagy csökken, mellett viszont folyamatos bevételi forrás tud lenni. A befektetésünk hozam számításánál az így befolyt jövedelmet is számításba kell venni.

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top