Minden, amit a CSOK Pluszról tudni érdemes

A Családi Otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hosszú évek óta segítség az ingatlanvásárlásban és jelentős tényező az ingatlanpiac változásainak alakulásában. A több millió forintos vissza nem térítendő családtámogatás, illetve a kedvezményes hitelfelvétel 2024-ben CSOK+ elnevezéssel lesz elérhető.

Olvasd el a cikket, és ismerd meg a lehetőségeidet!

A legfontosabb tudnivalók

A 2023 november végén megjelent kormányrendelet szerint a gyermeket tervező házaspárok attól függően igényelhetnek 15, 30, vagy akár 50 millió forintot, hogy hány gyermekük van, és hányat terveznek még. 


Az új, kedvezményes CSOK plusz (családi otthonteremtési hitel) konstrukciót 2024. január 1-jétől vehetik igénybe azok a házaspárok, akik gyermekvállalás előtt állnak, vagy már van gyerekük, de tervezik, hogy újabb gyermeket, gyermekeket vállalnak.


A kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitelt az ország teljes területén igénybe lehet venni az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb otthonba való költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez, építéséhez, de vásárlással egybekötött bővítésre is. 


Milyen feltételek szükségesek az igényléshez

Az új hitelkonstrukció számos szempontból jóval nagyobb teret ad, mint a korábbi verzió, de persze most is vannak fontos feltételek, amelyeknek meg kell felelni.


 

  • Az első feltétel, hogy a CSOK pluszt csak házasok vehetik igénybe. 

  • A másik az anya kora. Az igénylés feltételei között szerepel ugyanis, hogy a feleségnek 41 évnél fiatalabbnak kell lennie a hitel igénylésekor. Azonban ad egy kis rugalmasságot is a rendszer: ha ugyanis az édesanya igazolja a 12. hetet betöltött várandósságát, akkor 2025 végéig, vagyis még két éven át, a 41. életév betöltésén túl is lehet jelentkezni az új konstrukcióra.

  • Ezen kívül az igénylő házaspár mindkét tagjának rendelkeznie kell megfelelő TB jogviszonnyal. (A megfelelő itt azt jelenti, hogy a házaspár legalább egyik tagjának igazolnia kell minimum 2 éves folyamatos TB jogviszonyt, ami maximum 30 nap megszakítást tartalmazhat.) 

  • Kitétel továbbá a büntetlen előélet

  • valamint, hogy a pár egyik tagja se rendelkezzen köztartozással.

Mennyit lehet igényelni

Fontos, hogy a kedvező kamatozás bármilyen összegnél él, vagyis a kedvező, végig 3 százalékos fix kamatozásra mindenki jogosult, a gyermektelenként egy gyereket vállalók éppúgy, mint akik már meglévő gyerekeik számát akarják gyarapítani.

A jelenleg még gyermektelenül egy gyereket vállaló házaspárok 15 millió forintot, az egy gyerek mellé még egyet, vagy összesen két gyermeket vállalók 30 millió forintot, az összesen három vagy több gyermeket vállalók pedig 50 millió forintot igényelhetnek.


Az új jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy a vágyott gyermekek megérkezésekor további kedvezményeket vehessenek igénybe a családok. 

Ezek között szerepel, hogy az első gyermek érkezésekor (ide számít már a 12 hétnél idősebb magzat is) legfeljebb egy éven át szüneteltethető a hiteltörlesztés


Már ez is nagy segítség lehet sokaknak, azonban még vonzóbbá teszi az ajánlatot, hogy a második, valamint minden további gyermek érkezésekor a fennálló kölcsöntartozásból gyermekenként 10-10 millió forintot elenged az állam. Ennek a feltételnek a teljesüléséhez ugyancsak elfogadják a már igazoltan 12 hétnél idősebb várandósságot is.


Milyen értékű ingatlant lehet vásárolni? 

Ha a család az első közös otthonát szeretné megszerezni, akkor legfeljebb 80 millió forintos ingatlan vásárlására használhatja fel a hitelt, ha azonban másik, nagyobb otthonba szeretne költözni, esetleg a már meglévő családi fészek bővítését tervezi megvalósítani a hitelből, akkor legfeljebb 150 millió forint értékű ingatlan esetén igényelheti a CSOK+ konstrukciót.


Hol kell lennie az ingatlannak

Természetesen azt nem köti ki a rendelet, hogy hol kell ingatlant vásárolni, azonban, ha a család olyan kistelepülésen szeretne letelepedni, amelyeknek a lélekszáma ötezer fő alatt van, a gyermeket vállaló házaspárok akár a falusi CSOK-kal együtt is igénybe vehetik 2024. január 1-jétől az új hitelkonstrukciót. 

Egy példa arra az esetre, ha minden feltételt ki szeretne valaki aknázni: tegyük fel, hogy egy család 5000 fő alatti településen lakik, és a gyermekeik születésével háromgyermekes nagy családdá válik. Ez esetben jogosult igénybe venni a 15 millió forintos falusi CSOK-ot vissza nem térítendő támogatásként. Emellé igényelhet továbbá egy maximum 50 millió forintos államilag támogatott hitelt 3 százalékos fix kamatozással, és ha a babaváró hitelre is jogosultak, akkor összesen akár 76 millió forintos állami támogatást tudnak igényelni.


A nagyobb településeken 2024 januárjától az eddigi CSOK helyett az új változatot lehet majd igénybe venni, a korábbi feltételekkel meghirdetett CSOK pedig 2023 év végéig igényelhető

Azoknak, akik korábban felvették a családi otthonteremtési hitel bármelyik formáját, a módosítások az ő jogosultságaikat nem fogják érintik.


Van még valami? 

Igen, hiszen nem csak új konstrukció készült, hanem a babaváró hitel összege is emelkedni fog. Ennek a támogatási formának az igénylésénél 30 év lesz a korhatár, de itt is érvényes lesz egy 1 éves moratórium. Ez azt jelenti, hogy 2024. december 31-ig a 41 évnél idősebb, házasságban élő édesanyák is igényelhetik a babaváró hitelt 12 hetet meghaladó igazolt várandósság esetén. A szintén államilag támogatott hitel összege legfeljebb 11 millió forint, amely három hónap múlva szabadfelhasználásúvá válik. Ez azt jelenti, hogy nem kötelező lakáscélra fordítani.


A támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményeket is. Az igénylési feltételeket a csalad.hu oldalon lehet részletesen átböngészni.


Futamidő és előtörlesztés

A CSOK+ fix, legfeljebb 3 százalékos kamatozással fut végig majd a jogszabály szerint. 

A futamidő, amelyre lehet igényelni minimum 10 és maximum 25 év.

A jogszabályi előírás szerint az első évben csak a kamatokat törlesztik majd a hiteligénylők, a 13. hónaptól pedig elkezdődik a tőke törlesztése is. 


Aki korábban szeretné kifizetni a hitelt az megteheti, de számolnia kell egy egyszeri 1 %-os díjjal, valamint egy “büntetőkamattal” is, ami a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék lesz. 

Ha gyorsan segítség kell a CSOK+ felvételében, vagy jövőre szeretnétek megpályázni a falusi CSOK-ot, a kapcsolataimnak köszönhetően tudok hatékony szakembert ajánlani.

Amennyiben a célotok egy tágasabb és/vagy modernebb lakásba, házba való költözés, bátran bízz meg engem a régi ingatlan értékesítésével.

Hogyan változtatom meg az ingatlanosokról alkotott eddigi (negatív) képedet?

Erről itt olvashatsz bővebben

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top