Mely budapesti kerületekben várható a legnagyobb árnövekedés?

Mely budapesti kerületekben várható a legnagyobb árnövekedés?

Biztosan váratlan a kérdés a jelenlegi helyzetben, de érdemes észben tartani, egyszer vége lesz az otthon ücsörgésnek, és újra beindul az élet. Budapest az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött. Kedvelt európai turisztikai célponttá, valamint az egyik legélhetőbb várossá vált. A statisztikák szerint az ingatlan árak hosszú távon emelkednek, nem véletlenül döntenek sokan úgy, a pénzüket ingatlan vásárlásába fektetik. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, és figyelemmel kísérni a leendő fejlesztéseket, fejlődés előtt álló területeket.

Török dávid blog - Mely budapesti kerületekben várható a legnagyobbb árnövekedés?

A kormány friss bejelentése szerint, 5% lesz az áfa a rozsdaövezetekben épülő lakásokra. Úgy tűnik a fejlesztők lobbija célt ért. Bár nem teljesen azt kapják, amit szerettek volna. Ez az intézkedés jelentős hatással lehet az ingatlanpiacra.

Viktória Ház

Azt gondolom az intézkedés elsősorban a nagy, tőkeerős fejlesztőket segíti majd. Tény, hogy ezek a területek szennyezettek, ezért magasabb ráfordítás mellett lehet rájuk építeni. A kisebb fejlesztők azonban hátrányba fognak kerülni a áfa különbség következtében. Önerőből nem lesznek képesek ekkora projekteket megvalósítani, finanszírozáshoz jutni a bankoktól pedig nem lesz könnyű. A 27%-os áfa visszavezetésével az építési kedv jelentősen csökkent, ami a beadott engedély kérelmek, és az elindult új építkezések számában jól látszódik. Ennek hatását az emberek még nem érzik, sok építkezés átadása az idei évre csúszott át.

MIT EREDMÉNYEZHET EZ AZ INTÉZKEDÉS, MILYEN CÉLT SZOLGÁL?

  • A rozsdaövezetben lévő területek elhanyagoltak, ezzel nagyobb ösztönzést kap ezen területek rehabilitálása.
  • Várhatóak jelentős infrastrukturális beruházások, mert jelenleg ezen területek megközelíthetősége korlátozottabb.
  • A piac eltolódik a lakóparkok irányába. A nagy területeken várhatóan több száz lakásos társasházak, irodaházak épülnek majd.
  • A 27% áfa miatt kevesebb kis (5-20) lakásszámú társasház fog épülni. Ahhoz, hogy ez változzon szükséges a telek árak konszolidálódása.
  • Mivel a legtöbb barnamezős terület nem a városközpontban található, ezért cél lehet ezen területek bevonása a város vérkeringésébe.
  • Élhetőbb városrészek kialakítása.
  1. Korábban is többször írtam a XXI. kerületben rejlő potenciálról. Jelenleg elmaradott kerület, viszont korábban is több rehabilitációs terv született a megújítására. A barnamezős területek közel 19%-a itt található. A IX. és a XXI. kerület határára tervezik az új atlétikai stadiont, és számos egyéb kiszolgáló létesítményét. Az elkövetkező 5-10 évben jelentős áremelkedés következhet be.
  2. A IX. kerület rehabilitálása kb. 20 évvel ezelőtt kezdődött. Rengeteget változott a környék, sokkal élhetőbb, és biztonságosabbá vált a kerület ezen időszak alatt. Ez most tovább folytatódhat a kerület külsőbb részei felé. Jelenleg is nagy fejlesztések vannak folyamatban, a legnagyobb fejlesztők közül több is épít a kerületben.
  3. Szintén évek óta írok a XI. kerületről, mint potenciális befektetési célpont. A Budai kerületek közül egyértelműen itt van a legtöbb lehetőség. Jó az infrastruktúra, elég központi, sok az ipari terület, ahol van lehetőség a fejlesztésre. Ezek többsége közel esik a Dunához. Megfelelő odafigyeléssel 5-10 éven belül a legkedveltebb kerületté válhat egész BudapestenA tervezett Galvani híd környékén már rövid távon (5 éven belül) is várható jelentősebb áremelkedés.
  4. Az elmúlt 15-20 év a XIII. kerület robbanásszerű fejlődésétől volt hangos. Évekig itt épült a legtöbb új lakás, az elmúlt néhány évben zárkózott fel hozzá a XI. kerület, és kezdi átvenni a vezető szerepet ebben a tekintetben. Az elkövetkező évtizedben is a legnépszerűbb kerületek közé várható, számos további lehetőséggel. Véleményem szerint Lőportárdűlőt (Váci út – Róbert Károly körút – vasúti sínek háromszög) érdemes a leginkább figyelemmel kísérni. 

Végezetül két területet említenék még meg, melyeket kevésbé ismerek, a fél szemem viszont rajtuk tartom. Ezek a III. és a XIV. kerület. Mindkettőben jelentős barnamezős területek találhatóak, zöld övezetiek, népszerűek a családok körében, és könnyen megközelíthető belőlük a belváros. Ezt a fejlesztők is észre vették és az elmúlt néhány évben egyre több projektet indítottak ebben a két kerületben.

VÁLASZD KI A SZÁMODRA LEGSZIMPATIKUSABB KERÜLETET, ÉS FIGYELD A VÁLTOZÁSOKAT, BEJELENTÉSEKET, HOGY NE MARADJ LE A JÓ VÉTELI LEHETŐSÉGEKRŐL!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top