Ingatlanközvetítés

Ingatlanközvetítés: hogyan térül meg a hozzáadott érték?

Bárki el tud adni egy ingatlant, ez így igaz. A kérdés az, hogy mennyi idő alatt, milyen értéken és mekkora energiabefektetéssel. Milyen feladatokat lát el egy ingatlanszakértő, hogyan és miben tud segíteni ügyfeleinek? Ha szeretnél kicsit a kulisszák mögé látni, hogy milyen kvalitásokra, milyen szaktudásra van szükség ahhoz, hogy valaki megállja a helyét az ingatlanos szakmában, olvass tovább! 

Ilyen a profi otthonszakértő: az ingatlanos szakma rejtelmei 

Miért érdemes szakemberre bízni az ingatlaneladást? Mert egy jó ingatlanügynök egyszerre értékesítő, a vevő vagy az eladó érdekképviseletének szószólója, üzleti elemző és tanácsadó, tárgyaló és marketinges, hogy csak néhányat említsünk. Mi mindenben kell otthon lennie, hogy segítse az adásvétel folyamatát, és ezáltal levegye a terhet a megbízó válláról? 

 • Érti, milyen folyamatok zajlanak a lakáspiacon

Egy profi otthonszakértő tisztában van az adott környék árképzési stratégiájával, az iparág trendjeivel. Tudja, hogyan különböztesse meg az ingatlant a versenytársak kínálatától, hogy az kitűnjön a mezőnyből, és a legjobb árat érje el kliense számára. 

 • Figyelmes kommunikátor

Az ingatlanügyek sokszor ugyanannyira szólnak az ügyfelekről, mint a megvásárolt vagy eladott ingatlanról. A profi ingatlanközvetítő meghallgatja megbízóit, hogy megértse, mit szeretnének és milyen igényekkel bírnak. 

 • Remek problémamegoldó

Az ingatlanszakértőknek rendszeresen problémákat kell megoldaniuk ügyfeleik számára: lehet, hogy az az eladás vagy a vétel meghatározott időponthoz kötött, esetleg az igények különlegesebbek az átlagnál. Olykor egész nagy kreativitást követelnek meg ezek a feladatok, de egy profi minden helyzetben megtalálja a megoldást.  

 • Kiváló kapcsolatrendszerrel bír

Az ügyfélnek hitelre van szüksége, és szeretne egy jó tanácsadót? Esetleg egy home stagert is megbízna, hogy együtt alakítsák ki a vevőcsalogató enteriőrt? Egy igazi ingatlanos kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, hogy minden lehetséges felmerülő igényt kielégítsen. 

Az ingatlanközvetítés folyamata

Miután megtaláltuk azt a szakértőt, akivel együtt szeretnénk dolgozni ingatlanunk értékesítésén, és megállapodtunk a részletekben, a két fél között szerződéskötésre kerül sor. Ezt megelőzően a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény értelmében az ingatlanközvetítő azonosítja az eladót. 

Az ingatlanközvetítői szerződés

A megbízási szerződés a következőket tartalmazza:

 • a szerződő felek és az ingatlan adatait;
 • a szerződés időtartamát, ami lehet határozott vagy határozatlan;
 • a jutalék mértékét és a fizetési feltételeket;
 • a szerződés hatályát (nyílt vagy kizárólagos szerződést kötnek-e a felek);
 • illetve a megbízó és megbízott szerződéses kötelezettségeit.

A hirdetésfeladáson túl: az ingatlanközvetítő feladata 

Egy profi ingatlanközvetítő szerződéskötés után ezeket a feladatokat látja el:

 • Részletesen felméri a lakás adottságait a tájolástól kezdve a komfortfokozatáig. 
 • Javaslatokat tesz, hogy milyen javításokat, kisebb befektetéseket érdemes eszközölni az ingatlanon, amelyek növelik az értékét eladás előtt. (homestaging, bútorcsere, stb.)
 • Megszervezi és levezényli a profi fotózást, videózást. 
 • Elkészíti az ingatlanhirdetést a megfelelő marketingszöveggel, majd elhelyezi a legfontosabb fórumokon, ügyelve arra, hogy a legjobb találatokat érje el ügyfele számára. 
 • Fogadja és szűri a megkereséseket, bemutatja az ingatlant a potenciális vevőkörnek.
 • Az ügyfele érdekeit szem előtt tartva irányítja az alkufolyamatot.
 • Segíti az adásvétel létrejöttét, vitás kérdésekben rendelkezésre áll. 

Az ingatlanközvetítés során a megbízó segítséget kérhet a szükséges dokumentációk és okiratok beszerzését illetően, ami többek közt magában foglalhatja például az alaprajzot és a tulajdoni lapot. 

Az ingatlanközvetítés feltételei: szakmai etikai kódex, jogszabályok

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Etikai Kódexe az ingatlanszakmára is kiterjed, melynek értelmében az ingatlanközvetítő:

 • köteles valós információkat adni: az általa ismert olyan tényeket, amelyek a vevői érdekeket egyébként sértenék nem hallgathat el, illetve
 • ügyfele méltányos érdekeit jogszerű eszközökkel védelmezni tartozik.

Az ingatlanközvetítői tevékenység során a megbízhatóság, az átlátható folyamatok, a korrektség alapvetések, amelyek nélkül nem lehetséges jó hírnévre szert tenni az ingatlanszakmában. 

Maradt még kérdésed? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal, ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top