Az ingatlanos szakma trükkjei

A legjobb ingatlanos és ingatlanközvetítői iroda

Milyen a jó ingatlanos? Melyik a legjobb ingatlanközvetítő iroda? Mik az ingatlanosok trükkjei, amikkel akár hetek alatt eladhatják a lakásod? A cikk azoknak is szól, akik el szeretnék adni a lakásukat, és azoknak is, akik sikeressé akarnak válni ebben a szakmában!

Vannak, akik szerint nem kell ingatlanos…

Sokan maguk állnak neki meghirdetni otthonukat. Ilyenkor

  • kikerül az ELADÓ INGATLAN tábla a kerítésre,
  • ingatlan.com-os hirdetések jönnek létre,
  • Facebook posztokkal vagy a Marketplace-n igyekszik valaki új vevőt találni.

És nem azt mondom, hogy ezek nem lehetnek hatékonyak. Egy balatonparti nyaraló esetében szinte elég kitenni a táblát a kerítésre, és már híre is megy, hogy van egy jó helyen található, eladó nyaraló. 

Nagyobb városokban, mind lakások mind pedig családi házak esetében viszont ezek a “home-made” megoldások ha sikerre is vezetnek, legtöbbször nem elég gyorsan, és nem a legjobb áron. Nem lehet mindenki értékesítő, és az értékbecslés sem velünk született adottság, így sokszor millió forintokat lehet bukni egy-egy eladáson (amibe nem számoltuk bele az ingatlan bemutatására és hirdetésére szánt időt). 

Összességében: valóban el lehet adni egy ingatlant ingatlanközvetítő nélkül is – a kérdés az, hogy megéri-e?

Az ingatlanos szakma lényege

Az ingatlanos szakma lényege sokak szerint az, hogy a legrövidebb idő alatt, a lehető legjobb áron értékesítse a szakember az ingatlant. Röviden ennyi – a valóságban viszont ennél sokkal többről van szó. 

Amikor én stratégiát alkotok, akkor az a legfontosabb szempont, hogy mi a tulajdonos igénye és elképzelése. Alapvetően ebből szoktam kiindulni. Természetesen van akinek erős a motivációja (pl.: ki kell fizetnie amibe átköltözik) és gyorsan akarja eladni az ingatlanát. Ilyenkor valóban a gyors eladás a cél amellett, hogy törekszünk minél jobb árat is elérni. Vannak viszont olyan tulajdonosok, akiknek más a motivációjuk. 

Az a fontos, hogy az ingatlanos alaposan felmérje és megértse a tulajdonos élethelyzetét, motivációját, céljait és ezekhez illeszkedő stratégiát alkosson. Rendkívül fontos megfelelően felkészíteni a tulajdonost azzal kapcsolatban mi az, amire számíthat. Nem csak azzal kapcsolatban mennyit ér az ingatlana, hanem azzal kapcsolatban mit, mikor és miért fogunk csinálni annak érdekében, hogy a végeredmény az legyen, amit elképzelt.

Egy jó ingatlanszakértő ugyanis kiváló területismerettel rendelkezik. Ismeri az adott kerületet, az önkormányzat működését, még azt is tudja, hogy melyik helyi postára érdemes menni a gyorsabb ügyintézés érdekében. A lakás maga ugyanis szinte csak a felét adja annak, hogy az ember hol, milyen körülmények között él. Ha a vevő látja, hogy ingatlanosként úgy ismerjük a környéket, mint a tenyerünket, olyan szinteken, hogy akár vacsorahelyszínt is tudunk neki javasolni, nyert ügyünk van. A hitelességünk ezzel hatalmasat növekszik.

Az ingatlanos, mint tanácsadó

Az érték felbecsülése és a legjobb áron való értékesítés ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával sikerülhet: Mennyiért keltek el hasonló lakások a környéken? Mennyiért vannak eladó lakások a környéken? Milyen alternatívák vannak? Mik az árbefolyásoló tényezők?

Az ingatlanszakértő, bár nem jogász, jogi- és pénzügyi tanácsokat is tud adni, alapszinten. Ez azt jelenti, hogy tisztában van az ingatlanjogi alapfogalmakkal, pontosan tudja, hogy milyen dokumentumok szükségesek az adásvételi szerződéshez, és azokat hol lehet beszerezni. Tudja, hogy melyek egy szerződés legfontosabb pontjai, emellett pedig a banki hitelekkel kapcsolatos ügyekben is tájékozott. Ismeri a CSOK feltételeit és folyamatát, a hitelképesség vizsgálatát, és a jelzáloggal terhelt ingatlan eladásának menetét is.

Ezeket nem csak ismeri, hanem alkalmazza is: az ingatlanos saját maga vizsgálja meg az ingatlan jogi helyzetét, ha valamilyen problémát észlel, akkor arra felhívja a tulajdonos figyelmét, és javaslatot tesz a megoldásra. 

Továbbá széles kapcsolatrendszere segítségével megfelelő szakembert tud ajánlani mindenféle ingatlannal kapcsolatban felmerülő problémára, feladatra. Ismer villanyszerelőt, festőt, energetikai tanúsítvány készítőt, ügyvédet, stb.

Az Otthon Centrum tanfolyama becsületes ingatlanosokat tanít ki

Az Év Innovatív Franchise Hálózata címet elnyert Otthon Centrum a saját ingatlanközvetítői tanfolyama miatt kapta meg ezt az elismerést. Én is az Otthon Centrumnál tanultam, ami a kötelező OKJ-s tanfolyamon túl egyéb metodikákat, gyakorlati példákat ismeretet meg velünk. Egy OKJ-s ingatanközvetítői tanfolyam ugyanis főleg elméleti részből áll (ingatlanjog, statika, stb.), míg az OC megtanít az önismeretre, a meggyőzésre, döntésirányításra, retorikára. 

A legfontosabb az, hogy a képzés végére őszinte, becsületes ingatlanossá válj – hiszen csak így tudod hitelesen és jól képviselni az ügyfeleket. 

Mik az ingatlanosok trükkjei?

Milyen trükkök vannak az ingatlanosok tarsolyában? Ezek igazából nem is trükkök, hanem alapszabályok – amiket mégis rengetegen figyelmen kívül hagynak, ezzel erősítve a szakma negatív megítélését.

A megfelelő öltözék elengedhetetlen – egy ingatlanosnál minimum az ing és a hosszú nadrág. Ha úgy nézel ki, mint aki most esett be az utcáról, úgy is fognak kezelni.

Legyen ápolt a megjelenésed, na hagyd lenőni az arcszőrzeted és a hajad.

A jó illat is sokat segíthet. Ha tudod magadról, hogy ezzel problémád van pl. mert könnyen leizzadsz, akkor legyen valami megoldásod ennek orvoslására.

Mindig mosolyogj. Ez sokkal inkább személyiség kérdése – ne erőltetett mosoly legyen, hanem élvezd, amit csinálsz. Az őszinte mosoly bizalmat fog ébreszteni. 

Ha nem lelkesedsz azért, amit csinálsz, miért dolgozzanak veled? Hidd el, a kommunikációdon átmegy, ami benned zajlik.

A legjobb ingatlanközvetítő iroda

Melyik a legjobb ingatlanközvetítő iroda? Az, amelyik

  • országszerte elérhető,
  • rengeteg profi ingatlanossal dolgozik együtt,
  • megfizethető jutalékot kínál,
  • foglalkozik eladással, kiadással, befektetési célú vásárlással is,
  • óriási és részletes adatbázisa van.

Az Otthon Centrum adatbázisából gyorsan és egyszerűen lehet megtalálni a vevő számára legmegfelelőbb ingatlant – sőt, ellenkező esetben akár a legmegfelelőbb vevőt is egy ingatlanra. 

Mennyit keres egy ingatlanos?

Ebben a szakmában nincs felső határa a kereseti lehetőségnek. Minél több ember élethelyzetét tudod megoldani, minél több értéket tudsz adni ügyfeleid számára, annál magasabb bevételre fogsz tudni szert tenni. A juttatás függ az ingatlan értékétől, és a megbízás típusától, vagyis a jutalék mértékétől. 

Változó ingatlanos jutalék

Az ingatlanos jutalék valójában folyamatosan változik – függ attól, hogy eladó lakásról van-e szó, vagy bérleményről. Attól is függ, hogy exkluzív-e a projekt, vagy nyílt a verseny, azaz az eladó több ingatlanossal dolgozik-e együtt. Lakás eladás esetén az ingatlanközvetítői díj- nyílt megbízással – 3-5% között van, míg kizárólagos szerződés esetén 1.5-5% körül mozog a jutalék. 

Kérdésed van a szakmáról vagy ingatlanost keresel?

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal, ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top