Hogyan változhatnak a lakásárak a közlekedés fejlesztésével?

2020.01.24

Egykor Budapest a világ nagyvárosai között szerepelt a tömegközlekedés hatékonyságában. Azonban nem tudtunk lépést tartani a fejlődéssel, ma sajnos csak loholunk Európa után.
Elkeserítő, milyen elavult gépparkot használunk nap mint nap. A belvárosban a fonódó villamos és a 4-es metró átadásával picit javult a helyzet, de a többség kénytelen továbbra is 40-50 éves eszközöket használni.

Úgy tűnik, ebben is változás lesz. Az idő majd eldönti, mennyi valósul meg a tervekből és mi az, amiről 10 év múlva is csak beszélgetünk. 

Photo by Ashley Light on Unsplash

 

MIÉRT FONTOS NEKEM INGATLANOSKÉNT EZ A TÉMA? AMIÉRT ÖNNEK IS!
 
Egyrészt ingatlanunk értékét jelentősen befolyásolja, milyen a környék tömegközlekedése, másrészt így lehet igazán jó befektetési lehetőségekre találni.
 
Személyesen éltem át, a 4-es metró átadását. Sokan azt mondták, szép és jó, de nem lesz kihasználva, felesleges. Ehhez képest akárhányszor ezen a vonalon utazom emberekkel megtelt szerelvényekkel találkozom. A Bikás park környékén, melyet előtte csak busszal lehetett elérni, az átadást követő hónapokban 15-20%-kal megugrottak az ingatlanárak. Néhány éven belül jelentős fejlesztések kezdődtek meg. Új irodaházak, lakóépületek, és az ország legmodernebb plázája épül a környéken.

 

Ez nem véletlen. Egy nagyobb közlekedési fejlesztés teljesen át tudja alakítani mind a környezetet, mind a piacot. Ennek hatására a már ott élők jobb életminőséget kapnak, ami miatt még többen akarnak oda költözni. A beruházók ki akarják ezt használni, és építkezésekbe kezdenek. Ettől az ingatlan árak megemelkednek. Az egész egy önmagát gerjesztő folyamat. 

Photo by Ivan Akimenko on Unsplash
HA NEM AKARSZ KIMARADNI a következő nagy sztoriból, akkor érdemes nyomon követni hol és milyen nagy beruházások várhatóak, és még az előtt felszállni a vonatra, mielőtt túl késő lesz. Amikor a csapból is az folyik, mennyire jó egy adott környék, akkor már elkéstél.
Bejegyzésem az alábbi cikkre reflektál (szintén érdemes elolvasni!) :

 

Új projektemről a YouTube csatornámon tájékozódhatsz :

YouTube video