5 + 1 bombabiztos tipp: Így válj a szakmád legjobbjává

Az elmúlt 3 év kiemelkedően eredményes volt a számomra. 9,5 milliárd Forint értékben forgalmaztam társasházi lakásokat, ami kb. 150 ingatlan eladásából tevődött össze. Korábban senki meg sem közelített ilyen számokat Budapest belvárosában. Eredményeim miatt rendszeresen keresnek fel más irodákból, hívnak meg kollégák kávézni. Szeretnék, ha megosztanám velük titkaimat.

Az igazság az, nincsenek titkok. Nincs szent Grál, amit át tudnék adni valakinek, amivel varázsütésre hasonló sikereket fog elérni. A recept rendkívül egyszerű, már-már banális. Már most is a rendelkezésedre áll. CSINÁLNI KELL!

Valószínűleg nem erre a válaszra számítottál. Szentül hiszem, tényleg ennyi az egész. Most viszont menj be a fürdőszobádba, nézz bele a tükörbe, és válaszolj őszintén erre a kérdésre: Minden áldott nap 120%-ot nyújtok, és megszállottan jobbá akarok válni? Mindent megteszek azért, hogy Én legyek a szakmám legjobbja? Ha a válaszod Nem, akkor valamit változtatnod kell. Feltéve, hogy tényleg a legjobbá akarsz válni.

Számomra 11 éves korom óta egy út létezik, és az a kiválóság útja. Ekkor mondta nagyapám: “Mindegy mit teszel, de abban légy a legjobb!” Azóta nem telik el nap, hogy ne gondolnék vissza erre. Ez ad számomra erőt, motivációt, hogy még jobb akarjak lenni.

A siker útjai szerteágazóak, nem csak egy út létezik. Én a saját utam, és tapasztalataim tudom megosztani veled, nekem ez vált be. Remélem neked is működni fog.

► LÉGY ŐSZINTE

Biztosan furcsa egy ingatlanostól azt olvasni, hogy az őszinteséget tartja a legfontosabb tényezőnek a siker szempontjából. Ennek két aspektusa is van. Őszintének kell lenned saját magaddal, és az ügyfeleiddel szemben.

Magaddal szemben azért, mert ha nincs egy reális képed azzal kapcsolatban amit, és ahogyan csinálsz, úgy nem fogod felismerni, amikor valamiben változtatnod kell, segítséget kell kérned. Egy helyben fogsz toporogni.

Áltatod, és becsapod saját magad. Másokat, a körülményeidet fogod hibáztatni, ahelyett, hogy magadban keresnéd az okokat, és a megoldásokat.

Az ügyfelekkel szembeni őszinteség evidensnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Sokszor, főleg feszült, kínos, kellemetlen szituációkban könnyebb kicsit ferdíteni, mellé beszélni, féligazságokat használni. Ezekben a helyzetekben őszintének, egyenesnek lenni a legnehezebb dolog a világon. Ha próbáltál már valakivel rossz hírt közölni tudod miről beszélek.

Tapasztalatom szerint az emberek értékelik, és megbecsülik azokat, akik őszinték. Ezzel tudsz bizalmat teremteni másokban, ezért fogják meghallgatni, és megfogadni a tanácsaidat.

► KÜLÖNBÖZTESD MEG MAGAD

Mielőtt elkezdtem ingatlan közvetítéssel foglalkozni felmértem a szakmát. Nem volt nehéz negatív véleményeket találni a neten, és a környezetemben. Van egy általános rossz vélekedés ezzel a tevékenységgel kapcsolatban. Lehet ez a Te foglalkozásoddal szemben is elmondható.

A kezdetektől fogva arra törekedtem, hogy megkülönböztessem magam másoktól. Rá akartam cáfolni a sztereotípiákra. Én akartam lenni a kivétel. Javaslom gondold végig, a Te szakmádban milyen sztereotípiák vannak, és kezdj el az ellenkezője szerint dolgozni, viselkedni. Hidd el, hamar sikered lesz.

Ez egészen egyszerű dolgokban is meg tud nyilvánulni, mint például visszahívod az ügyfeleid, odafigyelsz a megjelenésedre, válaszolsz minden e-mail-re. Ami pedig a legfontosabb, mindig, minden körülmények között betartod, amit megígértél! Ha előre tudod, nem tudnád betartani, amit mondani fogsz, akkor inkább NE ígérd meg. Mindig is fontosnak tartottam, hogy jó benyomást tegyek másokra, és valami miatt emlékezzenek rám. Vicces, de a pályám elején ez a nagy hajam volt. A névjegykártyámon egy olyan régi képem szerepelt, ami az érettségi előtt készült rólam, és ez megmaradt másokban.

Találj ki valamit, amivel Te is nyomot tudsz magad után hagyni másokban.

► TANULJ A LEGJOBBAKTÓL

Nem szégyen beismerni, hogy ebben a pillanatban még nem ott tartasz, ahol szeretnél. Merni kell segítséget, tanácsot kérni, viszont nem mindegy kitől. Csak olyantól szabad tanácsot megfogadni, aki otthon van abban az adott dologban, amiben neked tanácsra van szükséged, Ő már elérte azt, ahová Te is el szeretnél jutni. Lehet a barátod nagyon jó családapa, és ebben a témában érdemes rá hallgatni, viszont utál sportolni, így nem vele kell megbeszélni, ha edzéstervet akarsz magadnak összerakni.

Emlékszem, amikor kezdő voltam a szakmában, az első tanácsadói konferencián – melynek keretében előadásokat tartottak nekünk, hogyan lehetünk jobbak – a szünetben megláttam, hogy a cég legjobb értékesítője egyedül áll egy kis asztalnál. Ekkor még a két kezemen meg tudtam számolni, hány lakást adtam el. Nagyon ideges voltam, biztos voltam benne, szóba sem fog velem állni, de erőt vettem magamon, odamentem hozzá. Az a beszélgetés fordulópontja volt a szakmai karrieremnek. A mai napig használok módszereket abból a beszélgetésből. Ezek nélkül ma biztosan nem tartanék ott ahol.

Igyekeztem minden tanácsot megfogadni, amit kaptam. Volt ami működött, volt ami nem. Az a fontos, hogy minél előbb kezd el használni, és alkalmazni a kapott tanácsokat. Ami működik, azokat tartsd meg. Ami nem működik gondold át, hogyan működhetne, és próbáld ki. Ha ez sem segít, akkor vesd el, és keress más módszert. Mindenkinek meg kell találnia a saját módszereit, azokat, amik NEKED működnek. Ez csak akkor fog sikerülni, ha folyamatosan próbálkozol, kísérletezel, és nyitott vagy minden új gondolatra.

A mai napig vannak mentoraim, akiknek figyelem a munkáját, próbálok tőlük minél több módszert, technikát ellesni. Az internet világában egy kis kutató munkával megkeresheted a világ legjobbjait a saját szakmádban, és tanulhatsz tőlük. A legtöbb sikeres ember szívesen osztja meg másokkal gondolatait, módszereit. Útjuk során Ők is kaptak támogatást, ezért szívesen segítenek másoknak.

► KITARTÁS

Tudom tudom, rendkívül elcsépelt a mai világban, miszerint kitartással bármit el lehet érni. Azért beszélnek erről olyan sokat, mert így is van. Vannak olyan egyetemleges dolgok, amikre nincs magyarázat, el kell fogadnunk őket.

A kitartás olyan, mint egy tükör. Megmutatja a csúnya valóságot. Dávid tényleg annyira el szeretné ezt érni? Gördítek elé néhány akadályt, hogy teszteljem. Amikor a 28. akadályon is túljutott, akkor majd megjutalmazom, és odaadom neki, amit szeretne.

Abban a szerencsében volt részem, hogy egy nagyon jó vezetőhöz kerültem, amikor elkezdtem ingatlan közvetítéssel foglalkozni. Megkérdezte Tőlem: Mennyit szeretnél keresni? A válaszom után pedig lépésről-lépésre levezette, mit kell tennem ahhoz, hogy megvalósulhasson, amit szeretnék. Ehhez a bevételhez ennyi jutalék kell havonta, ehhez a jutalékhoz ekkora értékű lakást/lakásokat kell eladni, ennyi megbízást kell kötnöd, ennyi hirdetést kell felhívnod stb.

Készíts magadnak tervet, dolgozd ki minél részletesebben, HOGYAN fogod elérni, amit szeretnél. Minél részletesebben írod le, annál könnyebbé, és megfoghatóbbá válik, amit tenned kell. Így nem azon kell gondolkodnod mit is kéne tenned. Pontosan meg lesznek határozva a szükséges teendők, mint egy to do list.

A kitartás pedig itt jön képbe, miszerint betartod e a tervet? Megcsinálod e amit megterveztél? A sikered záloga ezen áll vagy bukik.

► HIGGY MAGADBAN

Az élet igazságtalan. Az eredmények sokszor nem akkor jönnek, amikor várjuk őket. A legjobb példa erre a fogyás. Ha van rajtad 20kg felesleg, akkor az első 10kg viszonylag gyorsan lemegy rólad. Nagyon örülsz, menni fog ez neked. Aztán eltelik egy hét, és nem fogytál tovább. Eltelik egy újabb hét, stagnálás. Eljön az a pont, amikor azon kezdesz el gondolkodni, akarok én még tovább fogyni? Szeretnék még több energiát erre fordítani? Végülis leadtam már 10kg-ot, jobban érzem magam, ez volt a cél. Visszatérsz a korábbi kényelmes rutinjaidhoz, és néhány hónap múlva megint 20kg felesleg lesz rajtad.

A döntési pont minden esetben eljön. Elkezdesz magadban, és a képességeidben kételkedni. A legtöbben inkább meghátrálnak, mert az egyszerűbb, kényelmesebb. Akkor fogsz tudni túllendülni a nehézségeken, a kudarcokon, ha hiszel magadban. Amikor minden jól alakul az életedben ez könnyű. Amikor viszont minden rosszra fordul, akkor derül fény az igazságra.

A jó hírem, hogy a saját magadba vetett hitedet fel lehet építeni. Honnan tudom ezt? Van rá egy módszerem.

Az első lépés: Mindig minden körülmények között tartsd be, a saját magadnak tett ígéreteidet. Ez olyan elégedettséggel, önbizalommal fog feltölteni, mint semmi más. Tele leszel energiával, és alig fogod várni az újabb kihívásokat.

A  második lépés: Használd fel a pozitív visszacsatolásokat, élményeket, eredményeket amiket kapsz és elérsz. Legyen ez a katalizátorod. Minél több van ebből, annál inkább meg fog erősödni a hited magadban.

Amennyiben idáig eljutottál az olvasásban, úgy megérdemled, hogy kapj tőlem egy bónuszt. Ha csak ezt az egy gondolatot megérted, és alkalmazod, akkor elkerületlenül a legjobbak egyikévé fogsz válni.

Akkor követed el a legnagyobb hibát, amikor épp összejön valami, és visszaveszel. Leveszed a lábad a gázpedálról, elkényelmesedsz. Elkezded lazábban venni a dolgokat. Hamarabb hazamész, másnapra hagysz dolgokat.

A siker sikert szül. Amikor eladok egy ingatlant, függetlenül az értékétől, az jó érzéssel tölt el. Ezt a pozitív energiát arra használom, hogy még több ingatlant adjak el. Mivel sikeresen eladtam valamit, megnő az önbizalmam, a magabiztosságom, és egyre könnyebben jönnek össze az üzletek. Belekerülök egy felfelé ívelő pozitív spirálba, és eljön a pont, amikor úgy érzem, bármire képes vagyok, bármilyen üzletet sikeresen megkötök. Nekem a siker olyan, mint amikor olajat öntenek a tűzre. Egyre nagyobb lángon égek. A legnagyobb eladásaim azért tudtak összejönni, mert futótűzként terjesztettem szét magamban a tüzet. Éreztem a zsigereimben, nem tud olyan történni, hogy ne jöjjön össze.

Remélem egyszer Te is megtapasztalod ezt az érzést.

Social

Kövess a közösségi médiában

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top