A nagy fűtési kalauz – A fűtési rendszerekről érthetően

Mi az egyes típusok előnye?

Melyik megoldást érdemes választani?

2022 augusztusától annak, aki az átlagfogyasztást meghaladja, az áramért dupla, a gázért pedig hétszeres árat kell fizetnie. 

A rezsicsökkentés részleges kivezetése az ingatlanpiacot is alaposan megbolygatta. A vásárlók számára az energetikai szempontok váltak az egyik legfontosabb tényezővé, azaz, hogy hosszú távon milyen fenntartási költségekkel számolhatnak. 

Jelenleg szinte csak a korszerű energetikával rendelkező ingatlanok rúghatnak labdába. Ezért előfordulhat, hogy az eredményes eladás érdekében modernizálnod kell a lakás, ház fűtési rendszerét. A cikkben sorra veszem a legnépszerűbb fűtési megoldásokat és kielemzem az egyes típusok előnyeit, illetve hátrányait.

 

Hagyományos fűtési technológiák

 

Fűtés kályhával, kandallóval, szilárd tüzelésű kazánnal

A kedvezőtlen rezsi intézkedés bejelentésével olyan mértékben nőtt meg az érdeklődés a kandallók és kályhák iránt, hogy az komoly készlethiányt generált. Ha valaki ilyen módszerrel fűt, azt valószínűleg a pénztárcája bánja, hiszen a tűzifa és a brikett ára az egekbe szökött, a pellet és a szén ára is folyamatosan emelkedik. Ezt a problémát várhatóan a hatósági áras tűzifaprogram sem fogja megoldani. Habár a szilárd tüzelésű kazánokban a háztartásokban keletkező fa- és növényi eredetű hulladékok is elégethetőek, optimális fűtőértékkel kizárólag a száraz tűzifa rendelkezik.

Hagyományos gázkazán vs. kondenzációs kazán

A hagyományos, nyílt égésterű gázkazánok energiahatékonysága igencsak megkérdőjelezhető, nem beszélve a szén-monoxid mérgezés kockázatáról. Egy zárt égésterű kondenzációs kazán jóval gazdaságosabb és ésszerűbb megoldást jelent – már a hőmérséklet szabályozásának lehetőségével is rengeteget spórolhatunk. A régi típusú, hagyományos gázkazánok modern kondenzációs kazánokra történő cseréjével akár 20-30%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Gázkonvektor

A gázkonvektorok ugyan szabályozhatóak, de kifejezetten energiapazarló megoldásnak minősülnek, illetve a hőmegtartó képességük is csekély. Azonban konvektor és konvektor között is hatalmas lehet a különbség. Az újabb, modernebb típusok már 90% körüli hatásfokkal működnek, így (egy kisebb méretű lakásnál, családi háznál) a fűtéskorszerűsítés relatíve olcsó alternatívájának bizonyulhat az elavult berendezések cseréje.  

Modern fűtési rendszerek

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtési rendszerek telepítésénél nem szükséges a kémény kiépítésével bajlódni, viszont mindenképpen figyelembe kell venni a hálózat terhelési kapacitását. A hőleadás konvektorral, fűtőpanellel vagy radiátorral valósítható meg, melyeknél minimális beszerzési és beépítési költséggel lehet számolni.  Az elektromos fűtés sokak számára leginkább kiegészítő megoldásként alkalmazva logikus döntés, amennyiben egyébként túllépnék a gázfogyasztási limitet.

Infrafűtés

Az infrafűtés lényege, hogy az eszköz elektromos áramból infravörös tartományba eső hőhullámot készít. Az egyik legjobb elektromos fűtési típus, aminek ráadásul a legolcsóbb a kiépítése. A panelek a falra vagy a plafonra egyaránt felszerelhetők, valamint speciális infraszőnyeg segítségével padlófűtés is megvalósítható. Egy darab infrapanel akár egy egész szobát képes befűteni, és már 20-30 ezer Ft-ért beszerezhető. Az eszköz felszíni felülete elérheti a 100 °C-ot, ezért elhelyezésekor és használatakor fokozott óvatossággal kell eljárni. 

Hőszivattyú

A környezeti energia kinyerése a levegőből, a vízből vagy a talajból történik. A természetből szerzett hő hasznosítása egy rendkívül környezetbarát opció, ami nem jár semmilyen károsanyag-kibocsátással. Az ingatlan fűtésére, hűtésére és meleg víz előállítására egyaránt alkalmazható. A hőszivattyú karbantartási igénye minimális, gyakorlatilag egy önfenntartó rendszer hozható létre vele. Kiépítése bizonyos környezeti adottságok meglétéhez kötött. A levegős hőszivattyú telepítése akár egy társasházi lakás esetében is megoldható, azonban a kivitelezés több millió forintba kerül az ingatlan nagyságától függően.

Napelem

A napelem az új építésű családi házak egyik legkedveltebb energetikai megoldása. Beruházási költsége igen magas, de szerencsére jelenleg több állami és európai uniós támogatás is igénybe vehető a rendszer kiépítéséhez. Korszerűtlen szigetelésű épületek fűtéséhez gyakorlatilag alkalmatlan.  Az aktuális rezsiárakkal kalkulálva egy 5-6 kWh-os napelemes rendszer akár 5 év alatt megtérülhet.  Már egy 8-9 ezer forint körüli havi áramszámlánál érdemes lehet átállni erre  a megújuló energiaforrásra.  A kiépítéshez elegendő tetőfelülettel kell rendelkeznie az épületnek, ami nincs leárnyékolva. 

Egy fontos tényező: a ház szigetelése

Még a legkorszerűbb fűtési rendszer sem ér szinte semmit, ha nem gondoskodunk a megfelelő szigetelésről – hiszen csak így garantálható az optimális energiahatékonyság. Ahogy mondani szokás, ellenkező esetben „az utcát fűtjük”. A falakon keresztül akár az energia kétharmada is távozhat, ami így kárba vész. 

A fűtéskorszerűsítés tehát nem állhat meg a rendszer kiépítésénél és a fűtőegység beszerelésénél. Mielőtt bármilyen projektbe belefognánk, nulladik lépésként az épület fizikai fejlesztését kell megvalósítani, ami a külső hőszigetelés mellett többek között a nyílászárók cseréjét is magában foglalja. A falak, nyílászárók és födémek hőszigetelésének modernizálásával az elpazarolt energia ~ 70 %-a megtartható, míg a fűtéskorszerűsítéssel nagyjából további 25-30 % megtakarítás érhető el.

Most akkor melyik a legjobb fűtési rendszer?

Számos tényező közrejátszik abban, hogy egy konkrét ingatlannál melyik bizonyul a legjobb fűtési rendszernek. Először is érdemes kiszámolni a ház fűtési energiaigényét, ami leginkább az ingatlan méretének (befűtendő légköbméterek száma) és a szigetelés milyenségének a függvénye. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg a hőszivattyús rendszer tekinthető a leggazdaságosabb és egyben legkényelmesebb megoldásnak, különösen, ha az napelemmel van kombinálva. Itt azonban hosszú kivitelezési idővel és több millió forintos kiépítési költséggel kell számolni.  

A lakástulajdonosoknak azt javasolom, hogy amennyiben nem áll módukban a teljes rendszert átépíteni, legalább a megfelelő szigetelésről gondoskodjanak. Ha a teljes rendszer modernizálása megtörténik, az természetesen vonzóbbá teszi az ingatlant az érdeklődők szemében, az értékét felsrófolja, amit bele kell kalkulálni az eladási árba. 

Nem tudod pontosan mennyit ér az ingatlanod? 

Szeretnéd, ha a ház, lakás rövid időn belül elkelne, Te pedig a lehető legmagasabb árat kapnád érte?

Az ország vezető ingatlanszakértőjére nyugodt szívvel rábízhatod magad!

Irodám címe: 1027 Budapest, Horvát u. 14-24.

Telefonszámom: +36 70 454 1108

E-mail címem: torok.david@oc.hu

 

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top