Ismerd meg a környéket!

Miért költözz Budapest XII. kerületébe?

A Hegyvidék Budapest egyik legzöldebb kerülete, ahol, ha túrázni vagy kirándulni támad kedved, viszonylag hamar kiszabadulhatsz a nyüzsgő nagyvárosi miliőből.

Elhelyezkedés, közlekedés, megközelíthetőség

A budai oldal középső részén, főként hegyekkel övezett területen fekszik. Állandó lakossága 2021. január 1-jén 57 091 fő. Nyugati határa egyben a főváros határát is jelenti. Forgalmas útvonalak: Alkotás út, BAH-csomópont, Budakeszi út, Istenhegyi út és Szilágyi Erzsébet fasor. A helyi busz- és villamos járatokkal minden kényelmesen megközelíthető. A  Városmajor park és a Széchenyi-hegy között közlekedő fogaskerekű vasúttal a népszerű kirándulóhelyek is egyszerűen elérhetők.

Ügyintézés, közművek

A kormányablakot a Kiss János altábornagy utca 31-33. szám alatt találod meg. 4 db postahivatal működik a kerületben.

Orvosi ellátás

A nagy múlttal rendelkező Szent János Kórház fekvőbeteg-ellátással, különböző szakrendelésekkel és gyermekgyógyászati részleggel várja a pácienseket. A kerületben számos magánorvosi praxis, köztük fogászat, szülészeti-nőgyógyászati klinika és látásjavító központ is üzemel. Ha házi kedvenced szorulna ellátásra, a környéken több állatorvosi rendelő közül válogathatsz. 

Oktatás

A közelben 8 bölcsőde és számos remek (állami fenntartású, egyházi és magánkézben lévő) óvoda, illetve általános iskola található. A XII. kerületi Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola a HVG szerint 2022-ben a 9. legjobb középiskola Magyarországon. A Hegyvidék ad otthont az „oktatás, a kutatás, és az innováció központjának”, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek (MOME).

Bevásárlási lehetőség, gyógyszertár

A Hegyvidék Bevásárlóközpont méretét és kínálatát tekintve ugyan elmarad az Allee-tól vagy a Mammuttól, mégis érdemes itt körülnézni. A MOM Park területén működő bevásárlóközpontban pedig több mint 100 üzlet, remek kávézók és éttermek, valamint egy multiplex mozi is helyet kapott. A MOM Kulturális Központ udvarában található Biokultúra Ökopiac minden szombaton 6.30 és 13.00 között várja a vásárlókat. A közeli gyógyszertárak, patikák listáját innen éred el.

Sportolási lehetőségek

A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda által indított Aktív Hegyvidék Program – a zumbától az asztaliteniszig – ingyenes sportolási lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára. A családbarát MOM Sport Uszoda és Sportközpontban babaúszás, aquafitness, egyéb fizetős és ingyenes rendezvények, sportfoglalkozások várják az érdeklődőket. A Normafa Park nemcsak síeléshez, hanem futáshoz vagy kerékpározáshoz is remek helyszín.

Szórakozás, kultúra, kikapcsolódás

A 800 férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színház koncertekkel, filmvetítésekkel és stand up előadásokkal színesített kínálatát érdemes gyakran átböngészned. A MOM Kulturális Központ weboldalát nézegetve is biztosan találsz majd kedvedre való zenei, színházi vagy irodalmi programot. Ha jobban megismerkednél a környék múltjával, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény erre kiváló lehetőséget biztosít. A XII. kerület híres az olyan retró hangulatú bisztróiról, kisvendéglőiről és cukrászdáiról, mint az ikonikus Ezüstponty vagy a Rigó Jancsi.

Fő nevezetességek

A Hegyvidék kétségkívül a kirándulók Mekkája. Az úti célok közül Normafa, és a János-hegy tetején épült Erzsébet-kilátó viszi a prímet, ahonnan kedvező időjárási viszonyok között még a Magas-Tátrára is rálátni. Ha nem vagy tériszonyos, Magyarország első személyszállító drótkötélpályáján, a Zugligeti libegőn ülve közel 300 méteres magasságból csodálhatod meg a lélegzetelállító panorámát.

Scroll to Top