Az ingatlan komfortfokozatok közül az összkomfortos a legmagasabb a jogszabály értelmében.

Ingatlan komfortfokozatok: mit tud egy összkomfortos lakás?

Természetesen az ingatlan komfortfokozata csak egy tényező, amit figyelembe kell venni lakásvásárlásnál. Az alapterület, a kivitelezés minősége, a lokáció és az épület állapota, fekvése szintén meghatározóak az ingatlan értékének szempontjából. Hogyan ellenőrizheted, hogy a hirdetéshez képest tényleg rendelkezik-e a lakás a megfelelő paraméterekkel a komfortfokozat kapcsán?

Hogyan történik az ingatlan komfortfokozatok megállapítása?

Az ingatlan komfortfokozatok meghatározása az 1993. évi LXXVIII. törvény hatálya alá esik, amely a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról rendelkezik. Ennek értelmében a lakások komfortfokozata a helyiségei, a közművesítettsége, a melegvíz-ellátása és a fűtési módja alapján sorolható a következő kategóriákba:

 • összkomfortos,
 • komfortos,
 • félkomfortos, valamint
 • komfort nélküli.

Hivatalosan ez a négy komfortfokozat létezik lakóépületek esetén, mivel a jogszabály sem a szükséglakások, sem a duplakomfortos vagy a luxus komfortfokozatú ingatlanok fogalmát nem ismeri. Azért persze ezekről is szót ejtek lentebb. Mi jellemzi az egyes besorolásokat? Mutatom!

Mi a komfortos jelentése ingatlanok esetében?

Egy komfortos lakás legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával rendelkezik, ezen felül fürdőszoba és WC is található benne. Konyha híján a főzést lehetővé tevő, legalább 4 négyzetméter alapterületű önálló szellőzésű lakótér is követelmény. Ehhez a szinthez teljes közművesítés dukál, ami villany- és vízellátást valamint szennyvíz-elvezetést jelent. A melegvíz-ellátásnak is biztosítottnak kell lennie, emellett pedig a fűtés egyedi módon történik, amelynek egyik legnépszerűbb példája a gázkonvektor. 

Mitől lesz összkomfortos egy lakás?

A komfortos lakáshoz képest a törvény szerint már csak egy ugrás az összkomfortos, valószínűleg ezért is keverik olyan sokszor a hirdetők, kedvezőbb színben feltüntetve eladó ingatlanukat. Nyilván jobban hangzik az összkomfortos a komfortosnál, ezért is érdemes képben lenni, hogy mi a különbség a kettő között.

Az összkomfortos mindent tud, amit egy komfortos, tehát a fentebb felsorolt kritériumokat mind hozza, viszonta fűtési módja központi, míg a komfortosnak egyedi. Lehet mondjuk egy kizárólag fatüzelésű kandallóval fűtött lakás összkomfortos? Bizony, hogy nem! Akárcsak a gázkonvektor, a kandalló is az egyedi fűtési módok közé tartozik. 

A központi fűtés módjai közé a következők tartoznak:

 • a távfűtés,
 • az egyedi központi fűtés és
 • az etage fűtés, például a cirkófűtés. 

Szeretnél többet tudni a fűtési rendszerekről? Olvasd el a Fűtési módok összehasonlítása bérlés és vásárlás előtt című írásomat is!

Mi az a dupla komfort és a luxuslakás?

A törvényi szabályozás alapján egyik kategória sem létezik, viszont az ingatlanpiacon mégis használjuk ezeket a kifejezéseket, jogi értelemben pedig az összkomfortos besorolás alá tartoznak. 

 • A duplakomfortos lakások legalább két fürdőszobával és/vagy több WC-vel rendelkeznek, ezért egyszerre több ember kiemelt kényelmét, komfortját is képesek ellátni. 
 • A luxusszint a legmagasabb ingatlan komfortfokozat, de törvényi szabályozás hiányában azt gondolunk bele, amit csak akarunk: határ a csillagos ég! Mi számít luxusnak? Például az, ha minden lakószobához külön fürdőszoba és/vagy WC tartozik. Az egyedi megoldások, a magas minőségű anyagokból történő kivitelezés, a medence vagy a szauna megléte már elég indok lehet, hogy a hirdető luxuslakásként aposztrofálja eladó ingatlanát. 

Mit tud nyújtani egy félkomfort?

A félkomfortos lakás a komfortosnál annyival kevesebb, hogy megelégszik vagy egy fürdőszobával vagy egy WC-vel, tehát nem kell mindkettőt felmutatni. Közművesítés tekintetében legalább villany- és vízellátással bír, de a melegvíz-ellátás már nem feltétel. Az egyedi fűtési mód viszont kötelező elem. 

A komfort nélküli lakás jellemzői

A legalacsonyabb komfortfokozat a komfort nélküli lakás, ami ugyan 12 négyzetmétert meghaladó lakószobával bír, rendelkezik WC-használattal, egyedi fűtési móddal és biztosított a vízvétel is. Konyha híján ennek is legalább 4 négyzetméteres önálló szellőzésű lakótérrel kell rendelkeznie, ami a főzést lehetővé teszi. 

Mit értünk szükséglakás alatt?

A szükséglakás a jogszabály értelmében nem tekinthető lakásnak, így még a komfort nélküli fokozat elvárásait sem kell teljesítenie. 

A szükséglakás egy olyan helyiség vagy helyiségcsoport, ahol

 • legalább egy helyiség alapterülete 6 négyzetméternél nagyobb;
 • WC használatára van lehetőség,
 •  a vízvétel megoldható,
 • a külső fal legalább 12 centiméter vastag téglafal vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal;
 • van ablak vagy üvegezett ajtó, valamint
 • megoldható a fűtés. 

Szeretnél minden fontos szempontot figyelembe venni az ingatlanvásárlásnál? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top