Ismerd meg a környéket!

Miért költözz Budapest I. kerületébe?

Az Otthon Centrum 2021-es felmérése szerint ha a fővárosban jó életminőségre, azaz például  könnyen elérhető egészségügyi ellátásra vágysz, az I. (és az V.) kerület a tuti befutó. Azonban arra készülj fel, hogy itt az ingatlanárak is borsosabbak. Vajon megéri? Szerintem abszolút igen!

Elhelyezkedés, közlekedés, megközelíthetőség

Budapest I. kerülete a Duna jobb partján, a budai oldalon helyezkedik el. Lakossága a Állandó lakossága 2021. január 1-jén 25 966 fő. Városrészei: Budai várnegyed (Vár), Gellérthegy, Krisztinaváros, Tabán, Víziváros. Belső kerület lévén némi bosszúságot okozhatnak a szűk utcák, illetve a parkolóhelyek hiánya. Tömegközlekedéssel viszont bárhová eljuthatunk. Jelentős metró- és HÉV állomások: Batthyányi tér, Széll Kálmán tér, Déli pályaudvar. 

Ügyintézés, közművek

Az okmányirodát és kormányablakot az Attila út 12. szám alatt találod meg. Több postahivatal is működik a kerületben, szám szerint 6 db. A helyi ELMŰ-EMÁSZ ügyfélszolgálat elérhetőségei: Pálya u. 4-6., (06 1) 238 3838.

Orvosi ellátás

Legyen szó bármilyen egészségügyi panaszról, kórházakból, klinikákból, orvosi rendelőkből nincs hiány a környéken. Fogászati problémáiddal sem maradsz egyedül. A fogorvosi rendelők listájához ITT férhetsz hozzá. Ha pedig házi kedvenced szorulna orvosi ellátásra, a Google értékelések alapján a kerületben legrégebben működő állatorvosi rendelőbe bátran viheted (I. kerületi Állatorvosi Rendelő – Batthyány u. 48.).

Oktatás

Ha az I. kerületbe költözöl, valószínűleg nem kell majd messzire menned, hogy a gyerkőcnek szimpatikus intézményt találj. A családosok számára jó hír, hogy számos remek bölcsőde, óvoda, általános iskola és gimnázium van a környéken. 

Bevásárlási lehetőség, gyógyszertár

Bevásárlóközpont nincs, inkább kisebb/közepes méretű boltok, üzletek érhetőek el a kerületben. A helyi gyógyszertárak listáját ITT találod. A plázák nyüzsgő forgatagáért és az élelmiszer hipermarketek extra széles kínálatáért picit messzebbre kell merészkedned. Ha friss ízekre vágysz, a Krisztina téri Termelői piacon érdemes szétnézned. 

Sportolási lehetőségek

Budapest I. kerületében minden adott az egészséges életmódhoz. A 2 hektáron elterülő Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont például minden nap este 20 óráig látogatható. Ha olyan helyen szeretnél formába lendülni, ahol Arnold  Schwarzenegger már több alkalommal is megfordult, irány a Márvány utcai Flex Gym.

Szórakozás, kultúra, kikapcsolódás

Az alábbi linken átböngészheted a kerületben található éttermek listáját. Ha valami édesre fájna a fogad, hangulatos cukrászdák is várnak a környéken. A művészfilmek szerelmesei a Krisztina körúti Tabán Art moziban biztosan megtalálják a számításaikat. Aki jobban megismerkedne a főváros múltjával, a Budapesti Történeti Múzeum erre remek lehetőséget kínál. A kicsikkel mindenképpen érdemes ellátogatni a Halászbástya szomszédságában található budavári Mátyás király játszótérre.

Fő nevezetességek

Évről évre rengeteg turistát vonz az Országos Széchenyi Könyvtárnak és a Magyar Nemzeti Galériának egyaránt otthont adó impozáns Budavári Palota. A Halászbástyából lélegzetelállító panoráma nyílik a városra. A gótikus stílusban épült Mátyás-templom szintén egy olyan ikonikus látnivaló, amit nem szabad kihagyni.

Scroll to Top