végtörlesztés menete

Mikor éri meg a végtörlesztés?

Ügyesen spóroltál az elmúlt években, bónuszt kaptál a munkahelyeden, vagy esetleg megörököltél egy nagyobb summát? Ha hitelt vettél fel korábban, itt az idő elgondolkodni, hogy érdemes-e visszafizetni egy összegben, hogy letudd a tartozást, és megszabadulj a havi törlesztőktől. 

Fontos tudnivalók hitel végtörlesztés esetére

Akár személyi kölcsönről, akár szabad felhasználású jelzáloghitelről van szó, a hitelfelvétel során a kamat- és az egyéb járulékos költségek mellett az is fontos szempont, hogy az adott konstrukciót milyen feltételek mellett lehet elő- vagy végtörleszteni. Ha  a lejárati idő előtt törlesztjük a hitel egy részét, eldönthetjük, hogy a tőketartozást vagy a futamidőt érdemes-e inkább csökkentenünk.  

A bankok ezekben az esetekben szeretnének a pénzüknél maradni, ezért többnyire felszámolnak bizonyos előtörlesztési és végtörlesztési díjat, hiszen a tranzakció által kamatoktól esnek el. Szerencsére azért bizonyos feltételek mellett akár ingyen is megúszható a végtörlesztés. A paletta nagyon változatos, mivel a fizetendő “büntető” tétel mértéke bankonként változó, a költségek pedig még a hitelfajták tekintetében is különböznek. 

Hitel előtörlesztés vs végtörlesztés

Attól függően, hogy a kölcsön mekkora részét kívánjuk törleszteni, teszünk különbséget az előtörlesztés és a végtörlesztés között. 

 • Előtörlesztés: a hitel egy részét (jellemzően minimum 3 havi díjat) lejárat előtt fizetjük vissza, amelyet részleges előtörlesztésnek is nevezhetünk.
 • Végtörlesztés: a teljes kölcsön lejárat előtti visszafizetése, más néven teljes előtörlesztés. 

A végtörlesztés szabályai és az előtörlesztési díj

Magyarországon minden hitelszerződés esetében törvény adta jogunk élni a részleges vagy a teljes előtörlesztés, azaz a végtörlesztés jogával, tehát az összes pénzintézet engedélyezi a hitel lejárat előtti visszafizetését. 

Előtörlesztésnél a bank jogosult a tranzakció miatt jelentkező költségeit, vagyis például 

 • a kamatveszteséget, 
 • az adminisztrációs költségeket, illetve 
 • a szerződésmódosítás díját 

meghatározott mértékben megtéríttetni a fogyasztóval, ha az előtörlesztésre akkor kerül sor, amikor a hitelkamat rögzített. 

Ezt nevezzük előtörlesztési díjnak, amelynek maximumát a következőképp foglalták  jogszabályba:

 • lakáscélú jelzáloghiteleknél nem lehet magasabb, mint az előtörlesztett összeg 1,5 %-a, míg
 • jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönök esetében nem lépheti át az 2%-os limitet. 

A díj nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg fél százalékánál, ha az előtörlesztés időpontjától a hitel lejáratáig kevesebb, mint egy év van hátra. 

Fix kamatozású hitel esetében, vagy kamatperióduson belül történő előtörlesztésnél a bank a 2 százalékot is elkérheti, viszont ha kamatforduló előtt jelentjük be szándékunkat, 1,5 százalékkal kell beérniük. Ezért is fontos, hogy jól időzítsük a végtörlesztést, hogy a legjobban megérje nekünk. 

Fontos viszont tisztában lenni azzal is, hogy hitelkiváltás esetén, amikor az előtörlesztést egy másik hitelintézet kölcsönéből finanszírozzuk, az előtörlesztési díjra nem vonatkozik a megszabott felső határ.  

Mikor nincs előtörlesztési díj? 

Bizonyos feltételek esetén akár díjmentes is lehet a teljes előtörlesztés. 

Nem kell költségtérítést fizetni a banknak

 • ha fizetési számlánkhoz hitelkeret-szerződés kapcsolódik,
 • ha az előtörlesztésre visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján került sor, illetve
 • ha egy éven belül egy alkalommal maximum kétszázezer forintot fizetünk vissza a hitelösszegből. 

A jogszabályok által biztosított  lehetőségeken túl az egyes pénzintézetek különböző kedvezményeket adhatnak még, például ha

 • az előtörlesztés lakástakarékból történik, 
 • a bank egy másik, saját hitelével fizeted vissza a kölcsönt,
 • 5 vagy 10 év után kerül sor az előtörlesztésre.

A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél a díj nem lehet több az előtörlesztett összeg egy százalékánál, lakástakarékból pedig ingyenes a végtörlesztés.  

A hitel végtörlesztés menete

A gyakorlatban a végtörlesztés úgy néz ki, hogy szándékunkat írásban kell benyújtani a bank felé, amelyre válaszul a pénzintézetnek 5 munkanapon belül írásban kell informálnia minket a teljes előtörlesztés kondícióival kapcsolatban, beleértve a fennálló tőketartozást, illetve az érvényesíthető költségeket.  

Miután visszafizettük a teljes tartozásunkat, megszűnik a hitelszerződés, és jelzáloghitel esetén a bank kiadja az engedélyt a jelzálogjog törlésére, amellyel az illetékes földhivatalhoz kell fordulnunk. 

Minősített fogyasztóbarát hitelnél, ha a személyi kölcsön visszafizetése egy összegben történik, a végtörlesztési díj felső határa az előtörlesztett összeg 0,5%-a lehet, ám ha a hitel lejáratáig kevesebb, mint egy év van csak hátra, akkor a tranzakció díjmentes.

Mindig megéri a hitel előtörlesztés?

Számos szempontot érdemes mérlegelni, ha szeretnénk megszabadulni adósságunktól. 

 • Mikor jár le a hitel? 
 • Mekkora kamattal kell számolnunk?
 • Hogyan tudnánk még befektetni esetleg magasabb hozammal a pénzünket?
 • Részesülünk-e valamilyen kedvezményben a hitelünkhöz kapcsolódóan?

Lehetséges, hogy amennyiben megtakarításainkat állampapírba fektetjük, esetleg jobban járunk? A bank, ahol a hitelt felvettük, kedvező folyószámla-csomagot biztosít számunkra, amelyet végtörlesztés esetén elveszítünk? 

Egy jól megválasztott időponttal nyerhetünk, de ha rosszkor lépünk, sokat is bukhatunk az előtörlesztéssel. A legtöbb pénzintézet ugyanis bünteti, ha a futamidő elején törlesztünk. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a kezdetben elengedett költségeket visszafizettetik velünk. Azaz ki kell csengetnünk a közjegyzői okiratba foglalást, az értékbecslést, a folyósítási díjat, illetve más felmerülő díjakat is. 

A deviza alapon felvett hiteleknél várjuk meg, hogy az árfolyamok számunkra kedvező alakuljanak, így jelentős összeget takaríthatunk meg, de ilyenkor számolnunk kell a forint/deviza árfolyam különbözetéből származó plusz költségekkel is, hiszen az előtörlesztés az éppen aktuális árfolyamon realizálódik.  

Előtörlesztés a fizetési moratórium idején

A Magyar Nemzeti Bank indítványa alapján a fizetési moratóriummal érintett hitelügyleteknél a felhalmozott kamat- és díjtartozás előtörlesztése díjfizetés nélkül történhet, ami a 2022. december 31-ig benyújtott kérelmeknél léphet életbe. Fontos információ, hogy a moratóriumban maradók tartozása továbbra is kamatozik, ezért amint lehetséges, érdemes visszatérni a korábbi, szerződésében vállalt törlesztőrészletek teljesítéséhez. 

További kérdéseid vannak? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top