Az örökösödési illeték mértéke ingatlan esetén

Örökösödési illeték mértéke ingatlan esetén

A sokszor elnyúló hagyatéki tárgyalások után még nem ér véget a teendők listája: miután a hagyatéki eljárás lezárult és megérkezett a hagyatéki végzés, a tulajdoni lapon pedig már az új tulajdonos neve szerepel, meg kell fizetni az ún. örökösödési illetéket. 

Mi az az örökösödési illeték?

Öröklés után az örökös kötelessége, hogy az örökölt ingóság vagy ingatlan után illetéket fizessen, hogy ezzel az állami- és társadalmi feladatokhoz járuljon hozzá. Illetéket persze nem csak öröklés, hanem vagyonátruházás (vagyonszerzési illeték) és ajándékozás esetén is fizetni kell.

Az illeték fogalmát és szabályrendszerét az 1990. évi XCIII. törvény definiálja. A törvény kimondja, hogy

 • minden belföldön lévő hagyaték után illetéket kell fizetni,
 • viszont külföldi ingatlanhagyatékra az öröklési illetékre vonatkozó rendelkezések nem vonatkoznak.

Az illetékfizetési kötelezettség már az örökhagyó halála napján keletkezik. 

Az illetékmentesség esete

Örökségi illetéket azoknak kell fizetni, akik az örökséget megkapják. Vannak azonban esetek, amikor az örökös illetékmentességet élvez.

Esetei:

 • az örökös lemond az öröklésről (tehát a hagyaték nem kerül a tulajdonába),
 • egyenes ági rokonok esetén (szülő-gyerek, nagyszülő-gyerek, testvér),
 • ha az örökös házastárs, vagy bejegyzett élettárs,
 • fél- és örökbefogadott testvérek között is él az illetékmentesség,
 • házasságon kívüli gyermekek esetén,
 • mostohagyerek esetén (20 millió forintig).

Más oldalági rokonokra (unokatestvérek, nagynénik- és bácsik) a mentesség nem vonatkozik.

A kiskorú örökösöknek csak akkor kell megfizetniük az illetéket, ha nagykorúvá váltak. Ezután két év áll a rendelkezésükre. 

Fontos kiegészítés, hogy ha az örökös ellenérték fejében mond le az örökölt ingatlanról (pl. a tulajdonrészéről testvérei javára), akkor kell illetéket fizetnie, ekkor az ellenérték az illetékfizetés alapja.

Mitől függ az örökösödési illeték mértéke?

Hány százalék az örökösödési illeték? Attól függ, hogy ki és mit örököl. Ingóságok, vagyontárgyak esetén az öröklési illeték mértéke 18%, ingatlan (vagy tulajdonrész) öröklésekor 9%, illetve akkor is 9%, hogyha tulajdonhoz kapcsolatos vagyoni értékű jogot örököltünk. Ilyenek a haszonélvezeti és a használati jogok. 

Az illeték alapja

Ha ki akarjuk számolni az illetéket, az nem csak abból áll, hogy az örökölt ingatlan értékét megszorozzuk 0.09-cel. Az örökösödési illeték alapja az ingatlan tiszta értéke, azaz levonásra kerül az értékből minden adósság és tartozás (a jelzálog- és személyi kölcsönök). Ezzel párhuzamosan viszont az adósság öröklése is megtörténik.

Szintén csökkenthető az illeték alapja a közjegyzői díjaknak, a végrendeleti végrehajtó díjának, és a temetési költségeknek a leírásával.

Örökösödési illeték 20 millió felett

Ahogy fentebb is írtuk: mostoha- és nevelt gyermek, vagy mostoha- és nevelőszülő csak 20 millió forintos értékhatár felett köteles illetéket fizetni. Ez a kedvezmény másra nem vonatkozik.

Örökölt ingatlan eladása

Ha már tulajdonunkba került az ingatlan, és befizettük utána az illetéket, akkor a lakás forgalomképessé válik. Ahhoz viszont, hogy az örökölt ingatlan eladása utána adómentességet élvezhessünk, érdemes várni 5 évet – tehát nem egyből az öröklés után továbbértékesíteni.

Tudj meg mindent az ingatlan eladás utáni adózásról!

Várható az örökösödési illeték eltörlése?

Habár az örökösödési illeték mértéke nem növekszik, sőt, az elmúlt években inkább a lazítás volt a jellemző (pl. 2020-tól a testvérek közötti illetékmentesség bevezetése), az örökösödési illeték eltörlése egyelőre nem várható. 

Hagyatéki illeték: a legfontosabbak

Cikkemben az ingatlanokat érintő örökösödési illetékre fókuszáltam, viszont az illeték mértéke vagyontárgyak (pl. gépjármű) vagy termőföldek esetén is más és más, ezekről érdemes további forrásokból tájékozódnod!

Ami viszont az ingatlannal kapcsolatos hagyatéki illetéket érinti összefoglalva:

 • minden belföldön lévő ingatlan után fizetendő,
 • nem mérsékelhető, illetékmentesség viszont elérhető,
 • 2020-tól kezdve már testvérek között is illetékmentes az ingatlan öröklése,
 • alapja pedig az örökség tiszta értéke.

Kérdésed van? Fordulj ingatlanszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal bármilyen ingatlannal kapcsolatos ügy miatt. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top