Merj nagyot álmodni!

Kiemelkedő teljesítményt azok tudnak elérni, akiknek vannak álmaik és ezért hajlandók is tenni. Kívülállóként már csak a végeredményt látjuk, pedig az odavezető út sokkal fontosabb és tanulságosabb. Céljaink elérése során számos kihívással, csalódással, kudarccal, újratervezéssel és kitartó munkával fogunk szembesülni. Azt gondolom álmaink megvalósítása céljaink kitűzésével és megtervezésével kezdődik. Ez az alapja mindennek.

A multinacionális cégek is stratégiát alkotnak, majd részletesen kidolgozzák honnan hova szeretnének jutni. Miért lenne ez másképp nálunk embereknél? Remélem az általam már kipróbált és működő technikák megosztásával közelebb segítelek annak eléréséhez, amit szeretnél. Édesapám mindig azt mondta: “Tanulj mások hibáiból, hogy ne a saját károdon kelljen megtanulnod a leckét.”

Miért érdemes rám hallgatnod? A szakmámban nulláról, kapcsolatok és anyagi támogatás nélkül indultam egyetemi tanulmányaim végeztével, minimális munkatapasztalattal. 5 év alatt sikerült a legjobbak közé kerülnöm, olyan eredménnyel, amelyet a cég 15 éves története során még senkinek sem sikerült elérnie! Amiket az alábbiakban leírok tehát valóban működő elvek, számomra beváltak. Nem Én találtam ki őket, hanem nálam sokkal sikeresebb és eredményesebb emberek.

Érdekes élmény volt számomra a cikk megírására való felkészülés. Visszanéztem a régi jegyzeteimet, amiket ebben a témában írtam. Hihetetlen mennyi minden valósult meg abból, amit 7-8 évvel ezelőtt az alábbi módszerekkel meghatároztam, leírtam. A legkülönlegesebb az, hogy számos célom nem abban a formában, nem pont úgy valósult meg, ahogy annak idején elgondoltam. Az élet mégis úgy alakította, hogy valóra váljanak. Sőt, még annál is többet kaptam, mint amit elképzeltem. Az utam során sokat tanultam, finomítottam a metódusokon és Neked is ezt javaslom, mert minden ember máshogy működik, más bizonyul jónak számára – saját személyedhez kell szabnod a technikákat.

Hogyan tűzzünk ki célokat? Számos irodalmat olvastam ezzel kapcsolatban az elmúlt 7 évben, mióta önfejlesztéssel foglalkozom. Voltak közöttük jók és kevésbé jók. Személyes kedvencem Brian Tracy, de van még néhány igen kiváló gondolkodó, akitől érdemes tanulni. Az általa készített Főnix szeminárium (audió formában) olyan mű, amit mindenkinek meleg szívvel ajánlok, hiszen az Én életemet megváltoztatta. Amiben számomra a legtöbbet adta, az az önmagamba vetett hitem. Segített feldolgoznom gyerekkori traumáimat, elengednem félelmeimet és megbocsátanom azoknak, akik anno keresztbe tettek, megbántottak. Egy év, napi szintű elmélkedés, gondolataim leírása, a hanganyag újra és újrahallgatása kellett ahhoz, hogy gondolkodásom valóban megváltozzon. Ezt azért érdemes tudnod, mert a változás nem egyik napról a másikra fog történni. Sok időt és energiát kell rászánnod és rendkívül akarnod, szinte éhezned kell a változásra.

Mi köze ennek a célkitűzéshez? Gondolataink kondícionálása, önmagunk ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy olyan célokat tűzzünk ki, amiket valóban el akarunk érni, meg akarunk valósítani. Korábban számos olyan dolgot tűztem ki magam elé, amit valójában nem akartam elérni, de külső behatások miatt (média) azt hittem, akarom. Persze később nem tettem azért, hogy elérjem őket. Onnan fogod tudni elkötelezettséged a megvalósításban, hogy hónapok vagy évek múlva is napi szinten cselekszel érte.

Amit megtanultam a célok kitűzéséről, hogy azoknak az élet minden területére ki kell terjedniük, csak így tudnak valódi eredményt hozni az életedbe – ettől teremtődik meg az egyensúly. Ha valamilyen típusú célok túlsúlyba kerülnek – például az anyagi jellegűek -, hosszútávon megbomlik ez a szimmetria, aminek különböző kimenetelei lehetnek. Maradva a példánál így következhet be az, hogy külső szemmel sikeresek vagyunk pénzügyileg, elértük amit akartunk, mégis boldogtalanok vagyunk, mert az egészségünk, a kapcsolataink rosszak, hiszen mindent az anyagi céljaink alá rendeltünk és túl kevés figyelem jutott a többi területre. Nem véletlenül van rengeteg válás manapság, mindenki karriert akar építeni család helyett.

Milyen területeken szükséges célokat meghatároznunk? Azokon, amelyek számodra a legfontosabbak. Magam számára az alábbiakat határoztam meg, melyeket nem fontossági sorrendben kell értelmezni. Mint az előző bekezdésben írtam, mindegyik egyformán szükséges és fontos. Egy-egy gondolatot is írok hozzájuk, hogy könnyebben lehessen értelmezni.

Család és személyes – hány gyereket szeretnék, hány éves koromig; hogyan fog kinézni a feleségem, milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni; milyen gyakran beszélek a szüleimmel; hova fogok elutazni; milyen házban/lakásban fogok lakni
Egészség és erőnlét – mit- és mit nem eszem annak érdekében, hogy egészséges maradjak; milyen gyakran sportolok, mozgok
Tanulás és önfejlesztés – hány könyvet olvasok, mennyi hanganyagot hallgatok, hány konferenciára megyek el, milyen területen akarok fejlődni és miért
Karrier és munkahely – milyen pozíciót akarok elérni, milyen a viszonyom a munkatársaimmal, illetve a főnökömmel
Anyagi és pénzügyi – mennyit keresek egy hónapban, mit veszek a megkeresett pénzből; mennyit teszek félre havonta; mibe fektetem a pénzem
Lélek – napi szintű imátkozás és meditáció; séta napközben kikapcsolódásképpen

Ez eddig szép és jó, de mégis hogyan kell ennek az egésznek nekikezdeni? Először is szánj rá elég időt. Olyan lelkiállapotban érdemes ezzel foglalkozni, amikor nyugodt vagy, egyedül tudsz lenni a gondolataiddal és várhatóan senki sem fog megzavarni. Az alábbi elveket alkalmazom a saját céljaim kitűzésénél:

•Döntsd el pontosan, hogy mit akarsz. Minél jobban meghatározod, annál valószínűbb, hogy megvalósul.
• Írd le. Ami nincs leírva nem is létezik. A legjobb, ha papírra és kézzel teszed ezt. Annak, hogy leírod nyoma, súlya van. Ez is segít a pontos meghatározásban és a részletesebb végiggondolásban.
•Adj meg egy határidőt, amíg teljesíted a kitűzött célt. Enélkül csak lógni fog a levegőben a célod és nem leszel számonkérhető saját magad számára.
• Készíts listát arról, amit meg kell tenned ahhoz, hogy megvalósulhasson a célod. Kivel kell hozzá beszélned? Miről kell olvasnod? Kit kell megismerned?
• Rendszerezd a tervet, állíts fel cselekvési sorrendet. Mi lesz az első lépésem? Mit fogok tenni ezt követően?
• Tégy valamit azonnal! Azt a célt tűzted ki, hogy csinálsz az Eiffel toronnyal egy közös képet 2019.08.31-ig, mert régi vágyad eljutni Párizsba? Menj fel az internetre és nézd meg mennyibe kerülne a repülőjegy. Tekintsd meg mikor érdemes odamenni – tavasszal vagy nyáron? Mit érdemes megnézni még Párizsban? Keress utazós blogot, ahol beszámolnak a párizsi utazásukról, stb.
• Minden nap tégy valamit! Nem az számít mit teszel vagy az mekkora horderejű. A lényeg, hogy a nap végén, amikor lefekvés előtt a tükörbe nézel (fogmosás közben mindig belenézek a tükörbe) elmondhasd, ma ezt és ezt tettem a célom eléréséért.

Az utam elején sokszor frusztrált, amikor valamit nem értem el addigra, amikorra megterveztem. Egy idő után megtanultam ezt kezelni, újratervezni a céljaim, új akciótervet készíteni. Többször rá kellett jönnöm, hogy letértem az útról és amit elhatároztam mégsem fontos számomra. A médiában folyamatosan kapjuk kéretlenül is azokat az impulzusokat, amik sugallják számunkra hogyan is kellene élnünk, mire is kellene vágynunk. Ha folyamatosan tűzöl ki célokat, azokat bizonyos időközönként felülvizsgálod és tudsz őszinte lenni saját magaddal azzal kapcsolatban mire is vágysz igazán, akkor megnyílnak majd előtted olyan ajtók, amik ugrásszerűen, szinte varázsütésre visznek közelebb álmaidhoz. Ehhez viszont az kell, hogy kristálytisztán tudd mit akarsz, hogyan akarsz oda eljutni és tégy is érte! Cselekedetek nélkül semmi sem fog történni. Minden egyes nap tenned kell valamit a céljaidért és ha elég kitartó vagy, folyamatosan fejleszted magad, akkor képes leszel bármire, csak a gondolataid szabhatnak határt!

Kizárólag magad számára tűzhetsz ki célokat. Egyedül a saját cselekedeteid tudod irányítani, másokét nem. A legjobb, ha több időtávban is tudsz gondolkodni. Kellenek rövidtávú célok – ezek nálam 3 hónapon belüliek-, középtávúak, amelyek 1 éves időt ölelnek át és hosszútávúak, amelyek 3-5 évre tekintenek előre. Azt gondolom, ezenfelül már nagyon nehéz bármit is meghatározni. Annyi minden történhet 1 év alatt, annyit változunk folyamatosan, hogy 5 éven túlra nagyon kevesen látnak előre. A hosszútávú célokat vízióknak hívom. Érdemes elképzelni magad 10, 20, 30 év múlva is, legyen előtted egy kép, ahová egyszer majd el akarsz jutni, de fókuszálj az 5 éven belüli dolgokra, mert ezek fogják meghatározni utadat.

A vízionálás egyébként is egy nagyon fontos technika, ami hozzá fog segíteni álmaid megvalósításához. Minél részletesebben tudod elképzelni amit akarsz, minél színesebb, minél tisztább a kép, annál közelebb kerülsz a kívánt eredményhez. Nem véletlen, hogy a világ legjobb sportolói is alkalmazzák ezt a technikát. Legközelebb, amikor atlétikát nézel figyeld meg a magasugrókat, hogyan készülnek rá az ugrásra. Előtte elképzelik hányat fognak lépni, hogyan fognak elrugaszkodni, milyen testtartást vesznek fel ugrás közben és látják, ahogy a léc fennmarad. Játszd le a fejedben újra és újra a filmet, melynek Te vagy a főszereplője és az történik, amit el akarsz érni. Hidd el, ha ezt megteszed, a végén a film valósággá válik!

Záró gondolatként arra bíztatlak, indulj el az úton. Rögös lesz, nehézségekkel teli, de egyben izgalmas és örömteli. Arra ne számíts, hogy egyik napról a másikra megváltozik minden. A valóságban számos akadállyal kell majd szembesülnöd, de csak rajtad múlik megvalósulnak -e álmaid.

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top