Lakáscsere okosan – így csináld!

Ha új ingatlanba költöznél, alaposan meg kell tervezned a célig vezető utat. Több olyan (felkészületlen) vevővel is találkoztam az utóbbi időben, akik nem gondolkodnak előre, és emiatt lecsúsznak álmaik otthonáról. Elfelejtik, hogy az ingatlan ugyan egy vagyontárgy, de amíg nem kerül értékesítésre, nem rendelkezik valós vásárlóértékkel. 

Kerüld el a legnagyobb buktatókat, vásárolj és adj el okosan! Ehhez első lépésként nem kell mást tenned, mint elolvasni a cikket.

Így vásárolunk ingatlant 2023-ban

A romló gazdasági környezet az ingatlanpiacra is rányomta a bélyegét. Sokan most azzal kénytelenek szembesülni, hogy nem jutnak hitelhez, vagy ha mégis megítélik nekik a kölcsönt, akkor nagyon magas a fizetendő törlesztőrészlet. Ez a jelenség erőteljesen visszafogja a vásárlási kedvet. 

2022 második felében mintegy 50%-kal csökkent a hitelfelvételek száma. Ennek több oka is van. Egyrészt a felfelé kúszó infláció extrém magas kamatokat hozott magával. A mindennapi megélhetés nehezebbé vált, az ügyfelek hitelképességének romlása miatt a legtöbb pénzintézet szigorított a feltételein. 

Egyelőre (!) 8-9% körüli kamattal lehet kölcsönhöz jutni, ami még mindig jóval alacsonyabb, mint az aktuális inflációs ráta. Érdekes mindemellett, hogy a készpénzes tranzakciók aránya továbbra is magas, több mint a vevők fele vásárol ilyen módon.

Ki számít komoly vevőjelöltnek?

Néhány általános jellemző, ami arra utal(hat), hogy eladóként komoly vevőjelölttel van dolgod:

  • Pontosan tudja, hogy mit keres, és – minimális kompromisszumok mellett – csak az ilyen típusú ingatlanok iránt érdeklődik

  • Hajlandó időt és energiát fordítani a kiszemelt lakás, ház megtekintésére

  • Nyílt kommunikációt folytat, elmondja az igényeit, kérdéseket tesz fel

A lakáskereső vásárlási szándékának legfontosabb mutatója az, hogy az illető képes és hajlandó finanszírozni az új ingatlant. Ezt nehéz úgy megtennie, ha még nem adta el azt a lakást, aminek a vételára szükséges a tranzakcióhoz.

Amennyiben Te is ebbe a típusba tartozol, sajnos rossz hírt kell közölnöm, mert az eladó szemében csupán ingatlan turista vagy – fizetőképes kereslet hiányában nem számítasz komoly érdeklődőnek!

Olyan ez, mintha besétálnál egy autószalonba, és közölnéd az értékesítővel, hogy csak akkor vásárolod majd meg az új kocsit, ha a régit sikerült eladnod. Biztos, hogy nem venne komolyan, finoman elhessegetne, mert nem értené a – már-már szürreálisnak tűnő – szándékodat. 

Mi a legrosszabb, ami történhet?

A fenti autós példánál lehet, hogy „nem koppansz” olyan hatalmasat, hiszen van rá esély, hogy a kiszemelt modellt hónapok elteltével is megvásárolhatod a szalonban. Viszont két teljesen egyforma ingatlan nem létezik, így ha lemaradsz, örökre elúszik a vágyott álomotthon. Találhatsz másik lakást, házat, ami megfelel az igényeidnek, de az mégsem lesz 100%-ban ugyanaz. 

És még csak nem is ez a legrosszabb dolog, ami megtörténhet…

Íme, néhány további kellemetlen forgatókönyv, ha előbb vásárolsz, és csak utána adsz el:

  • A lakásod nem kel el időben, a fizetési határidő elmulasztása miatt pedig kötbért kell fizetned

  • Mivel sürget az idő, alacsonyabb összegért értékesíted az ingatlant

  • A vártnál kevesebb hitelt kapsz

Ha arra számítasz, hogy egy szempillantás alatt elpörög a lakásod, minden bizonnyal csalódni fogsz. Most egyébként is szakembert próbáló feladat az ingatlaneladás, ráadásul a csökkenő kereslet hatására az átlagos értékesítési idő megnőtt.

Ez az időszak viszont kiváló alkalmat biztosít arra, hogy feltérképezd a lehetőségeidet és végiggondold az igényeidet – így, ha eljön az idő a vásárlásra, könnyebben hozol majd döntéseket.  Tehát már ebben a fázisban javasolt nézelődni, puhatolózni, de jobb, ha egyelőre „nem esel szerelembe”.

Előbb adj el, utána vásárolj!

Kétségkívül az a legideálisabb szituáció, ha rendelkezel a vásárláshoz szükséges összeggel, ezért a régi lakás, ház eladása még bőven várhat. Persze előfordulhat, hogy még ebben az esetben is olyan fordulat következik be az ingatlanpiacon, ami miatt fel kell szabadítani az ingatlanodban lekötött vagyonod, ahhoz, hogy az új ingatlant meg tud vásárolni.

Ha részben vagy teljes mértékben a jelenlegi lakásod árából finanszíroznád az új otthonodat, kézenfekvő, hogy először eladod, és azután keresel újat. Így tudni fogod, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésedre, illetve amennyiben szükséges, a bankoktól előzetes hitelbírálatot kérhetsz. 

Megoldások a köztes időszakra

Amitől sokan megrémülnek, az az, hogy mi van akkor, ha azelőtt kell elhagyniuk az ingatlanuk, mielőtt még az új otthonukba beköltöznének. Ne aggódj, ilyenkor sem dől össze a világ! 

Néhány lehetőség, amit érdemes megfontolnod:

A saját lakásod visszabérlése

Szerződésben megállapodsz az új tulajdonossal, akinek egy meghatározott időtartamra bérleti díjat fizetsz. Nagy előnye, hogy nem kell kétszer költöznöd, mint például egy másik albérlet esetén.

Hosszú birtokba adás 

Azzal mindenképpen számolj, hogy a birtokba adás általában nem lehet több mint 90 (vagy extrém esetekben maximum 120) nap, megállapodástól függően. Ha ennél hosszabb ideig maradnál a lakásban, jó eséllyel lejjebb kell srófolnod a vételárat.

Albérlet

Albérletet jellemzően minimum 1 évre lehet kivenni. Tény, hogy költséges mulatság, viszont így felesleges kapkodnod, bőven lesz időd megtalálni álmaid otthonát. Ha nem szeretnél ennyit várni, keress olyan ingatlant, aminél ugyan magasabb a havi díj, de rövid, 1-6 hónapos időtartamra is bérelhető.

Segítség a rokonoktól, barátoktól

Ne szégyellj segítséget kérni! Barátoknál, rokonoknál lakni ugyan nem túl kényelmes, de rendkívül pénztárcabarát átmeneti megoldás.

Foglaló előre

Kicsit merész, de nem féltétlenül rossz döntés, ha lefoglalózod az új otthonod, és utána vágsz bele a saját ingatlanod eladásába. Ilyenkor nagy kockázatot vállalsz, hiszen a lakásnak gyorsan el kell kelnie. Ehhez profi marketing stratégiára és lehet, hogy a piaci árnál kedvezőbb ármeghatározásra lesz szükséged. 

Független félként támogatlak a legjobb megoldás megtalálásában, illetve gondoskodok a gyors és zökkenőmentes eladásról. 

Keress bizalommal, vegyük fel a kapcsolatot!

 

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top