Közmű átírás menete

Közmű átírás menete, költségei

A közmű átírás hosszú és ezáltal költséges folyamat is lehet: azok pedig, akik irtóznak a bürokráciától könnyen elkezdhetik halogatni a változás bejelentését, ha pedig kicsúsznak a megszabott határidőből, büntetésre számíthatnak.

Összeszedtem a legfontosabbakat a közmű átírásról. 

Mikor szükséges a közművek átírása?

A közmű átírás leggyakoribb esete a tulajdonoscsere. Költözés után rengeteg papírt kell elintézni: a vagyonszerzési illeték befizetése, a lakcímkártya frissítése, a földhivatali tulajdoni lap szerkesztése és a közművek átírása is feladat, hogy a számlák már az új vevőnek címezve érkezzenek.

Az átírással tisztázódik a felelősségvállalás: azaz, ha a szolgáltató bármilyen esetben is szabálytalan működést, beavatkozást tapasztal, akkor a közmű átírás határidejével biztosan tudja, hogy melyik oldal vonható felelősségre az adott károkozás miatt.

Ezek miatt pedig mindkét oldalnak javasolt minél előbb elintézni a közművek átírását.

Mérőórák átírása tulajdonosváltáskor

Tulajdonos váltást eredményezhet egy ingatlan sikeres eladása, az öröklés, ajándékozás, vagy a családon belüli szívesség is.

A különböző közüzemi számlák több szolgáltatóhoz tartoznak: 

 • a gáz,
 • a víz,
 • az áram,
 • a távhő,
 • a szemétszállítás,
 • az internet,
 • a tévé,
 • és a telefon is sokszor más szolgáltatónál intézendő.

Míg például a lakcímváltozás bejelentésére a jogszabály szerint alig 3 napunk van, addig a közművek átírására (a víz kivételével) 15 nap áll rendelkezésünkre, míg a vízszolgáltatónál 30 napunk van jelezni a tulajdonos személyében történő változást.

Közüzemi számlák átírása halál esetén

Halál esetén a közüzemi számlák átírására legfeljebb 6 hónap áll rendelkezésre, tehát 180 napunk van arra, hogy a változtatást bejelentsük. 

Közmű átírás menete

Fontos kiemelni, hogy a fenti határidők nem csak költözéskor, tulajdonosváltás esetén érvényesek, hanem új lakás építésekor is ugyanezek a határidők érvényesek a bejelentésre. Tapasztalataim szerint egyre gyakoribb bérbeadás esetén is, hogy a tulajdonos ragaszkodik ahhoz, hogy a bérlő nevére átkerüljenek az órák: így ha tartozás keletkezik, nem rajta, hanem a bérlőn fogják követelni.

De mi is az átírás menete?

 1. A közművek átírását bármelyik fél kezdeményezheti (a legjobb eset viszont az, ha a felek együtt jelentik be a változást).
 2. Szükséges dokumentumok online vagy offline benyújtása: személyi azonosságot igazoló okmányok, friss adásvételi szerződés és tulajdoni lap. Esetenként pedig szükség lehet a bérleti szerződésre, vagy a halotti anyakönyvi kivonatra is.
 3. Birtoka adási jegyzőkönyv.
 4. A közmű-szolgáltató nyomtatványának kitöltése (pl. ELMŰ átíráshoz szükséges dokumentumai)
 5. Ezután a szolgáltató végszámlát állít ki az előző tulajdonosnak.
 6. Szükség esetén a tartozások rendezése.
 7. Új közüzemi szerződések megkötése a változott adatokkal.

Közmű átírás költségei

A közmű átírás költségei nem csak a szolgáltatók ügyintézési díjain múlnak: hanem azon is, hogy hány órát/napot hagyunk ki a munkában az intézkedések során. 

Az átírási költségek nem olyan magasak, mindent összevetve 5-10 ezer forintos kiadással lehet számolni. De ha azzal számolunk, hogy egy munkanap kihagyása is legalább ekkora költség, akkor mindent összevetve akár 30-40 ezer forintba is kerülhet az átiratás.

Közművek átírása online vagy szolgáltatóval

A személyes ügyintézés az 5-8 különböző szolgáltató miatt rengeteg időt vehet igénye, sorban állással és ügyintézési időtartammal együtt. Kalkulációk alapján utazással és ügyintézéssel együtt akár 2-3 teljes napunk is rámehet a közművek átírására. 

Szerencsére vannak olyan cégek, akik azzal foglalkoznak, hogy ezt elintézzék helyetted. Elkerülnéd a bürokráciát és inkább a profikra bíznád? Írj nekem és segítek!

Mivel jár a változásbejelentés, átírás elmulasztása?

Nem érdemes halogatnod a közművek átírását, főleg eladói oldalról szükséges a bejelentést minél hamarabb megtenni, hiszen ha nem jelentik be a tulajdonos megváltozását, akkor a számlák továbbra is az előző tulajdonost terhelhetik. 

A szolgáltatók késedelmes átírás esetén díjat számolhatnak fel, ami 180 napon túli bejelentés esetén bruttó 6 ezer forint, egy évet meghaladó késés esetén pedig akár 12 ezer forint is lehet.

Kérdésed van? Fordulj ingatlanszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal bármilyen ingatlannal kapcsolatos ügy miatt. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top