Az ingatlan vásárlás történhet önerőből és hitelből is.

Az ingatlanvásárlás buktatói: így kerüld el a bosszúságot

Új lakóhelyet keresel, vagy csak befektetési céllal vásárolnál ingatlant? Mindenképp jól fontold meg a költségeket, a lehetőségeket, légy tisztában a szükséges lépésekkel, és legyen egy jó ingatlanszakértőd, valamint egy ügyvéded, akik segítenek, hogy kedvező feltételekkel érhesd el a céljaidat. Mi mindent kell figyelembe venned ingatlanvásárlás esetén? Mutatom!

A lakásvásárlás menete 9 lépésben

1. Gondold át alaposan, hogy készen állsz-e az ingatlanvásárlásra. 

 • Megvan az anyagi fedezeted hozzá? 
 • Ha hitelt veszel fel, tudod fizetni a részleteket?
 • A lakásvásárlás hosszú távú elköteleződés: hajlandó vagy “lekötni” magad egy ingatlan kedvéért?
 • Megfelelő az időzítés lakáspiaci és magánéleti szempontok figyelembevételével?

2. Számold ki, mekkora házat engedhetsz meg magadnak minden járulékos költséget belekalkulálva. 

3. Végeztess előzetes hitelbírálatot, amennyiben nem önerőből vásárolsz ingatlant.

4. Találd meg a megfelelő ingatlanügynököt.

5. Kezd meg az ingatlanvadászatot.

6. Tegyél ajánlatot a kiválasztott ingatlanra.

7. Kössetek szerződést.

8. Fizesd ki a vételárat.

9. Vedd birtokba a megvásárolt ingatlant.

Emellett persze megannyi más teendőnk is lehet – mielőtt ajánlatot tennénk, nézzük meg a tulajdoni lapot, ellenőrizzük, van-e teher az ingatlanon. Beszéljünk a közös képviselővel, kérjük el nyugodtan a társasház SZMSZ-ét. Kalkuláljuk be a felújítási költségeket is, földszinti lakásnál pedig érdemes lemenni a pincébe, és megnézni, mi a helyzet a lakás alatt.

Az ingatlan adásvétel menete

Ingatlanvásárlás esetén elengedhetetlen, hogy legyen egy jó, ingatlanügyekben jártas ügyvéded, aki végigvezet az adásvétel folyamatán, és elkészíti az adásvételi szerződést. 

Fontos, hogy még a szerződéskötés előtt a vevő és az eladó egyeztessen a következő kérdésekről:

 • Mi szerepel a tulajdoni lapon? Az ingatlan teher- és permentes? Ehhez a vevőjelöltnek, illetve az ügyében eljáró ügyvédnek ki kell kérnie az ingatlan tulajdoni lapját a földhivataltól. 
 • Mikor és hogyan kerül sor a vételár teljesítésére, illetve a birtokbaadásra?
 • Mi tartozik bele pontosan a vételárba? 
 • Hitelből történik-e a vásárlás, ha igen, ennek milyen következményei, feltételei vannak az adásvételre nézve? Arról is érdemes egyeztetni, hogy ha hitel van az ingatlanon akkor az mikor és hogyan lesz visszafizetve

Ha a tulajdonos elfogadta az ajánlatodat, sor kerülhet a foglalóra, amelynek megfizetésével vevőként kötelezettséget vállalsz a vételár teljesítésére a szerződésben megjelölt határidőig. Ha a tulajdonos mégis visszalépne, a foglaló összegének kétszerese jár vissza neked, ha azonban te gondolod meg magad, bukod ezt az összeget.  Az eladó előleget is kérhet a foglalón túl, de ebben az esetben nincs szankció, ha valamilyen oknál fogva elálltok a szerződéstől: egyszerűen visszakapod az előleg összegét. 

Az adásvételi szerződéssel kapcsolatos tudnivalókról, a lehetséges buktatókról a Lakás adásvételi szerződés menete című blogposztban olvashatsz további hasznos tanácsokat. 

Az ingatlanvásárlás költségei

Az ingatlan vételárán felül mindenképpen kalkulálnod kell a felmerülő további költségekkel, amelyek a költözésen, lakberendezési kiadásokon és az esetlegesen felmerülő felújítási költségeken felül jelentkezhetnek. 

Ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díj

Ingatlanvásárlás során az ügyvédi díj mértéke nincs szabályozva, de általában a vételár 0,5-1%-át kell megfizetni az adásvételi szerződés elkészítésért. Bár az eladó is felkérhet egy szakembert, a hazai gyakorlat szerint azonban az ügyvédi díj jellemzően a vevőt terheli. 

Vagyonszerzési illeték, földhivatali illeték

A földhivatali illeték az ingatlan nyilvántartásának eljárási díja, amely 2021-ben normál eljárási rendben, ingatlanonként 6.600 forintos költséget tesz ki, gyorsított eljárás esetén az ügyintézés díja 10 ezer forinttal magasabb. 

Ingatlanvásárlás esetén a vagyonszerzési illeték 2021-ben a vételár 4%-a alapesetben, de bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van illetékmentességre és különböző kedvezményekre is, amelyekről a Vagyonszerzési illeték című írásomban olvashatsz. 

A lakásvásárlás menete hitellel

Amennyiben az ingatlanvásárlás finanszírozása lakáshitelből történik, az az adásvételi szerződés feltételeit, a birtokbaadás határidejét is nagyban befolyásolja.  A költségek pénzintézetenként változhatnak, de jellemzően a következő tételekkel érdemes kalkulálnod:

 • hitelbírálati díj,
 • hitelfolyósítási díj,
 • értékbecslési díj,
 • közjegyzői díj és
 • előtörlesztési díj.

A díjtételekről általában a teljes hiteldíj mutató (THM) tájékoztat.

A lakásvásárlás utáni tennivalók

Ha a földhivatali bejegyzés rögzítette a tulajdonosváltást, és a birtokbavétel a szerződésnek megfelelő módon megtörtént, mindenképp készítsünk jegyzőkönyvet a birtokbaadás tényéről, amely tartalmazza a mérőórák pontos állását. A közüzemi szerződések átírásához ugyanis szükség lesz ezekre az adatokra. Az ingatlanvásárlás utolsó pontja a lakcímváltozás bejelentése: ha a megvásárolt ingatlanba költözöl, ne felejtsd el új lakcímkártyát igényelni, illetve jelezd a megváltozott címet munkahelyeden és minden szervezetnél, vállalatnál, ahol fontos, hogy postai úton is utol tudjanak érni. 

Maradt még kérdésed? Fordulj az otthonszakértőhöz!

Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal, ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra. Keress elérhetőségeimen, vagy kövess be az Instagramon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top