ingatlan befektetés

Az ingatlanbefektetés alapjai

Mik az ingatlanbefektetés alapjai? Mikor jó ötlet ingatlanba fektetni a pénzt, és milyen típusai vannak a befektetési ingatlanoknak? Ebben a cikkben összehasonlítom ezt, és a többi befektetési lehetőséget, konkrét tippeket adva.

Mit értünk ingatlanbefektetés alatt?

Ahhoz, hogy az ingatlanbefektetés alapszabályait és célját megértsük, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi is az a befektetés. A befektetés alatt olyan vásárlásokat értünk, melynek célja a pénzteremtés. 

A befektetés és a spekuláció nem szinonímák: míg a spekuláció a piac változkény állapotát figyelemmel kísérve törekszik a haszonszerzésre, addig az ingatlanbefektetés esetén az elemzés adja a befektetés biztonságát. 

Az ingatlanbefektetésnek három módszere van. A kérdés az, hogy az ingatlant hasznosításra, vagy haszonszerzés céljából vásároltuk-e meg. Ezek a módszerek:

  • A rövid távú bérbeadás: hotelek, Airbnb-k
  • A hosszú távú bérbeadás: lakások, üzlethelyiségek
  • És az értéknövekedéssel történő eladás. 

Továbbra is az ingatlan a legjobb befektetés?

Valószínűleg az egyik leggyakrabban feltett kérdés az, hogy továbbra is az ingatlan-e a legjobb befektetés? Ezzel a kérdéssel már feltételezzük, hogy eddig az ingatlan volt a legjobb, amibe fektethettük a pénzünket, de ez sem igaz minden esetben. Valójában pénzügyi lehetőségek és célok vannak: jó esetben ezeket előbb tudod, minthogy befektetnéd a megtakarításaidat.

A befektető általában a kontroll-likviditás-hozam háromszög alapján határozza meg, hogy mi számára a leginkább megtérülő befektetés. A kontroll például nincs nálad, hogyha állampapírt vásárolsz, vagy befektetési alapban kötöd le a pénzed. Ilyenkor is hozzájuthatsz idő előtt a pénzedhez, viszont a kamatot elveszíted. 

Ha saját magad vásárolsz részvényt, vagy kriptovalutát, akkor teljes mértékben nálad van a kontroll, a hozam viszont nagyon változó lehet, hiszen (főleg a kriptovaluták esetében) a piac volatilitása miatt akár pénzt is veszíthetsz az üzleten. 

Sokan azt mondják, hogy az ingatlanbefektetés hátránya, hogy illikvid, de én ezzel nem értek egyet. Ha egy piaci áron 50 millió forintot érő ingatlant 55-ért szeretnénk eladni rövid időn belül, akkor a befektetés valóban illikviddé válik, viszont piaci áron (48-50 millió forint között) viszonylag gyorsan gazdára találhat a lakás. Kivétel persze, hogyha a vevő hitelt vesz fel, hiszen annak legalább 3 hónapos az átfutási ideje. 

A kérdésre a válasz összefoglalva: nincs általános értelemben vett legjobb befektetési forma, de azok, akik hosszú távra terveznek, és a befektetni kívánt összegre biztosan nem lesz szükségük az elkövetkezendő 5-10 évben (tehát nem lesz a befektetőből pánik-eladó), azok számára valóban az ingatlan lehet a legjobb befektetés. 

Az ingatlanbefektetés kockázatai

Egy befektetés előtt számolni kell: a vételár mellett ugyanis illetékfizetési, adózási, és egyéb jogi költségek is felmerülnek, egy ingatlan esetén pedig a kockázatok elkerülése érdekében biztosítást is érdemes fizetni. Meg kell vizsgálni azt is, hogy az adott lakás mennyiért adható ki, és milyen eséllyel talál jó bérlőt a tulajdonos, továbbá, hogy ez mekkora értékcsökkenéssel jár a jövőben. 

A kockázatok közé tartozik:

  • A magas tőkeigény, ami a befektetési portfóliónkból jelentős százalékot tesz ki, ezáltal csökken a diverzifikáció
  • Egyes szabályozások is érinthetik negatívan az ingatlanok értékét
  • Nem felosztható a tőke: nem adhatod el csak az ingatlan 15%-át, mint például egy részvénynél.

A befektetési ingatlanok típusai

Aki befektet, persze nem csak lakást vehet. Lássuk, milyen befektetési ingatlanok közül válogathatunk.

Kereskedelmi – vagy üzleti célú ingatlanok

Ebbe a kategóriába kereskedelmi- és vendéglátóipari egységek, irodaházak, szolgáltató létesítmények (pl. fodrászat, szolárium) tartoznak. A befektetés alapját általában az egység havi forgalma képezi. 

Persze üres ingatlanok is vásárolhatók (pl. kialakított éttermek, szállodák), amik később a megfelelő hozammal találnak új tulajdonost.

Telkek

A jó lokációban található üres telkek aranyat érhetnek a befektetőknek: egy egyszerű parkolótól kezdve egy szállodáig bármilyen célból hasznosítható a telek, sőt, később többszörös áron adhatóak tovább. Természetesen akad példa az ellenkezőjére is: egy szabályozás hatására pl. csökkenhet a beépíthetőség, aminek hatására az érték csökken. 

Lakóingatlanok

Az új építésű ingatlanok javarésze már az építkezés alatt elővásárolható, később, telítettség esetén pedig megfelelő hozammal adhatók tovább. Az üres, eladó ingatlanok (főleg Pest megyében és a Balaton környékén) is hamar gazdára találnak, de vannak befektetők, akik “bérlővel együtt” veszik meg az adott lakóépületet.

Olvass többet az Otthon Centrum weboldalán.

Céges ingatlanvásárlás

A kérdés nem az, hogy mik a céges ingatlanvásárlás előnyei, sokkal inkább az, hogy megéri-e cégként ingatlant vásárolni, vagy inkább bérelni az adott helyiséget? Egy lakóingatlan vásárlása adóvonzattal jár, és egyidőben illetékfizetési kötelezettség is felmerül, igaz, egy cég vissza tudja igényelni az ÁFÁ-t. Amire viszont sokszor csak hónapokkal később kerül sor. 

Ingatlanbefektetési tippek

  • Gondold végig a pénzügyi lehetőségeket és a célokat
  • Fontold meg a garázst, mint ingatlanbefektetést: olcsóbb, mint egy lakóépület, könnyű kiadni, és sokkal kevesebb probléma van a bérlőkkel
  • Ha a “napi árak” frusztrációhoz vezetnek, az rossz döntésekhez vezethet. Ne hozz érzelmi alapú, impulzív döntést.

Hívj fel, és beszéljünk róla! Ha érdekel az  ingatlanközvetítés, vagy szükséged van valamelyik ingatlanos szolgáltatásomra, keress bátran elérhetőségeimen, vagy kövess be TikTokon!

Szeretnéd az ingatlanod a legmagasabb áron eladni?

Török Dávid ingatlanszakértő

Kérj visszahívást és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni ingatlanod eladását

Scroll to Top